Тя е автор на книга за здравословен живот

„Моят хранителен режим включва предимно зеленчуци, кисело мляко. Сутрин обикновено хапвам кисело мляко с плодове. Обядвам със салати и зеленчукови ястия, супи. Не съм вегетарианка, но то е като гарнитура – то придава вкус на храната ми, а не е основно ястие. Вечерите ми също са леки. Човек не би трябвало да се храни, когато не е гладен. Би трябвало да пие повече вода. Важно е, когато се храним, да не бързаме”. Това заяви Антонина Дуриданова, преподавател по български език в Мичиганския университет, данъчен служител в САЩ данъчен съветник на България от американската администрация. Тя е автор на книгата „Магия на дълголетието”.

"Избягах от България през 1969 г., когато хората се страхуваха да говорят. Някои бяха застрелвани, арестувани, изпращани в лагер. Бях на 19 г., исках да живея свободен живот, където мога да се реализирам. Един от най-тежките моменти в моя живот бе сбогуването с майка ми", разказа данъчната служителка. При идването си в България тя си похапва и по кебапче, но ограничава сладките храни без да ги избягва. Консумира повече плодове. Десерти се правят обикновено по празници.

Как да живеем до 100 години

Тя обича да става рано, да прави упражнения за разтягане. Препоръчва да нямаме шоково събуждане. „Към тялото си трябва да се отнасяме с уважение”, обясни Дуриданова. Дори докато си прави кафе, тя прави упражнения. През деня редува физическа и психическа дейност.

„Самото тяло ни диктува това, което му е нужно”, каза тя и препоръча да не лягаме след 23:30 часа. "Генът не е единственият, който може да ни помогне да сме здрави. Трябва да направим усилие, за да допринесем за здравословен и осмислен живот", обясни Дуриданова.

ДРЯМКА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ: Половин час дневен сън удължава живота

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.