Можем ли да „излекуваме” остаряването?

Всеки от нас би искал да живее по-дълго. Но това е истинско предизвикателство както за човешкия дух, така и за тялото. Трудно или невъзможно? Всичко зависи от начина, по който приемаме живота, дълголетието и смъртта. И от нашите хранителни навици.

ДРЯМКА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ: Половин час дневен сън удължава живота

Наричат Икария – островът на дълголетието. А според ендокринолога от "Александровска" болница доц. д-р Пламен Попиванов местните хора спазват палеодиета, още наричана средиземноморската е много полезна. "Тя съдържа риба, зехтин, маслини, нерафинирани храни, повече зеленчуци, по-малко животиснки мазнини, нишесте и захар. Балансират се витамини, микроелементи, антиоксиданти, по-малко плодове. По този начин не се прекалява с диетата", обясни той.

По думите му консумацията на прясно мляко не вреди с напредване на възрастта, но благодарение на млечния белтък не се развива остеопороза. "Млякото е нещо безценно при възрастните. Лактозата е единственият проблем. При възрастните това е адаптивен ензим, но при някои прясното мляко не се разгражда и не бива да се консумира", посочи медикът.

Съветите за дълголетие на доц. Попиванов гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.