Хората с такива болести да не се излагат на високи температури, съветва лекарят

Най-важното за хората със сърдечно-съдови заболявания е да не се излагат на високи температури. При пациентите с такива проблеми те се задълбочават в летния период. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Тихомир Христов, кардиохирург в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

СРЕЩУ ТОПЛИНЕН УДАР И ДЕХИДРАТАЦИЯ: Какви правила да спазваме в жегата

„Хубаво е хората със сърдечно-съдови заболявания в жегите да се консултират със своя кардиолог за намаляване на терапията относно артериалното налягане, както и за редуциране на лекарствата, които повишават диурезата, т.е диуретиците“, препоръча медикът.

Какво може да ни причини жегата и как да се предпазим?

Той отбеляза, че високите температури водят до по-солидно отделяне на пот. „Когато пациентите губят вода през лятото, кръвта става по-малко течлива и има риск от образуване на тромби. Това е една от основните причини, поради които всички пациенти със сърдечно-съдови заболявания е хубаво през лятото да приемат антикоагуланти или антиагреганти, съобразено с тяхната терапия и състояние“, обясни кардиохирургът.

Той подчерта, че е важно пациентите да не се излагат на слънце в следобедните часове, когато то е най-силно, защото това задълбочава техните оплаквания.

Нетрадиционен плаж в сърцето на Балкана (ВИДЕО)

„Когато пациентите са на море, бих ги посъветвал да използват по-ранните и по-късните часове за плаж и да пият достатъчно количество вода. Важно е да са достатъчно хидратирани, което означава да пият поне по 2-2,5 литра на ден“, препоръча д-р Христов. Той подчерта, че това е количеството вода, което трябва да се приема.

Кардиохирургът коментира, че колкото повече се увеличава продължителността на живот на един народ, толкова повече расте и броят на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. При една добра терапия всеки пациент обикновено свиква със своето заболяване и намира начин да живее с него и да се чувства добре.

Как да пазим сърцето си в жегите

Д-р Христов каза, че през целия август в болницата се провежда инициатива за безплатни прегледи от кардиолог и от съдов хирург. „Нашата надежда и цел е колкото се може повече хора да бъдат диагностицирани, за да може да се лекуват навреме“, отбелязва кардиохирургът.

„Пациентите със сърдечно-съдови заболявания трябва често да се преглеждат, да обръщат внимание на своето кръвно налягане, на профилактиката, да не пропускат задължителните прегледи и да си пускат често лабораторни изследвания, за да може специалистът, който ги наблюдава, да реагира спрямо тяхното състояние и оплаквания“, препоръча още д-р Христов. 

Източник: БГНЕС