С голямата певица ни среща екипът на „Дойче веле”

Тя издига глас за повече равенство. Тя е южноафриканското сопрано Голда Шулц. Тя е звезда на операта, но пътят до този успех не е бил никак лесен за нея.

Голда Шулц е родена в Кейптаун през 1983 г. в семейството на медицинска сестра и математик. Израснала е в Южна Африка. Като дете пее в различни хорове. Учи журналистика, но след това заменя книгите с ноти.

Сопраното гори в работата си, но гледа на някои неща доста критично. Като на стари оперни текстове, писани от мъже.

Рене Флеминг - златният глас на Америка

„Тези мъже са живели векове преди мен. И възниква въпросът: Защо да изпълняваме музиката на хора, с които днес никой няма връзка. Причината е, че тази музика все още ни докосва. Тя поставя под въпрос кои сме днес и радва слуха ни. И днес все още има много деца, които независимо от
вярата или цвета на кожата си, се вдъхновяват от хора като Моцарт”, казва оперната прима.

Сега тя пее на всички големи сцени по света. И се надява оперният свят да стане по-женствен и повече жени от Африка, Азия и Латинска Америка да завладеят сцената.

„Един от най-важните принципи, които защитавам като класически музикант и като чернокожа жена, е, че разнообразието има значение. Да видиш на сцената хора, които приличат на теб или изглеждат различно, но са имали подобни преживявания, разширява въображението на всекиго. А това означава, че промяната е възможна”, споделя още Шулц.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.