„Учителите са дарени с таланта да комуникират с младите хора”, смята писателят

Заради промените в света, в който живеем - технологиите и изкуственият интелект, ние се нуждаем от радикална реформа във философията на образователната система. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” писателят Георги Бърдаров.

„Информацията е абсолютно навсякъде и децата могат да си я получат от всеки един източник. Това, което трябва да се преподава, е начин на умение и умения да се борави с тази информация”, добави той.

ПЪРВИЯТ ЗВЪНЕЦ: Начало на новата учебна година (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Бърдаров образователната система в България, но и не само, е една от най-консервативните. „В момента тя трябва да се промени много радикално. Учителите са страшно интелигентни хора, виждайки потребностите на децата, да могат и те да се  променят, не казвам адаптират. Но системата трябва да се промени, а не самият учител”, е мнението му.

Писателят подчерта, че образователната ни система продължава да залага на количествени знания. „Нуждаем се от качествени промени. Давам за пример Финландия, която се адаптира към тези промени и дава чудесни резултати”, каза още Бърдаров.

„Учителите са дарени с таланта да комуникират с младите хора и да усещат техните потребности. Със съвременните технологии, дори произведение като „Под игото”, може да бъде представено по интересен и забавен начин на децата. Трябва да се премахне този стрес, който го има в училището”, настоя той.