Училищният праг ще прекрачат малко над 700 000 ученици

Официален старт на новата учебна година. Училищният праг ще прекрачат малко над 700 000 ученици. От тях близо 60 000 са първокласниците. Очаква се до всяко училище да има патрул на полицията, който да следи за сигурността по време на празника.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В седмиците преди 15 септември бяха пребоядисани голяма част от пешеходните пътеки в близост до учебни заведения. Направен беше и мониторинг на светофарните уредби, изкуствените препятствия и състоянието на осветлението.

Днес много училища обявиха инициативи в подкрепа на Царево заради щетите от наводнението, а именно учениците да не носят цветя на първия учебен ден, а да оставят парична сума в специална кутия.

Най-малките ученици, прекрачващи прага на училището за пръв път, ще се запознаят освен със своите учители и с множество връстници, с които ще създадат приятелства за цял живот. Новости има в учебния процес. Те са свързани най-вече с дигитализацията.

 Всички учебници до 7. клас ще имат електронен вариант и ще бъдат налични в дигиталните раници. Въвеждат се и помагала с виртуална реалност. Бележките за отсъствията, също както медицинските такива, също вече са електронни. Училищата са задължени да използват защитени пощи след вълната от фалшиви съобщения с бомбени заплахи.

Истинските звезди и на този 15-и септември бяха първокласниците. Именно за тях звучаха и най-силните аплодисменти. Най-важният човек, с който децата се запознаха днес е техният първи учител.

„Те са притеснени. Малки са. Първото нещо е да ги научим на любов. Трябва с удоволствие да идват на училище”, категорична е Албена Павлова, учител на 1-ви клас.

Не по-малко развълнувани бяха и родителите. А министърът на образованието видя предизвикателства пред новата учебна година.

„Да се вземат най-верните решения, ако се наложи отпадането на определен фактологичен  материал. Да не се допуснат грешки, така че да не отпадне нещо важно и ценно за децата”, заяви Галин Цоков, министър на образованието.

И в това столично училище призоваха родителите вместо букет с цветя да оставят дарение за пострадалите семейства след наводненията в Царево.

За 107-мо училище този 15-и септември е още по-специален, защото се открива юбилейната 90-а учебна година.

Много вълнение и усмивки имаше за първия учебен ден и в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“. В двора на училището дойде и премиерът академик Николай Денков, който е негов бивш възпитаник.

За Даниел, Константин, Георги и Петър днес е първият учебен ден в новата за тях Националната природо-математическа гимназия. Избират я по различни причини.

„Ще ни помогне за нашите мечти”, заяви Георги. „Това училище ми беше по-удобно, затова го избрах”, сподели Петър.

По традиция "зайците" бяха посрещнати от по-големите. Оказва се, в тази гимназия е завършил и министър- председателя Николай Денков.  „Искам да поздравя всички ученици и родители, всички се вълнуваме. Това си е национален празник без да обявен за такъв. Той носи духа на българското. За да успееш - трябва да се учиш и да сполучиш”, заяви премиерът.  

Такава е мисията на всички учители тук.  А по-големите ученици с тъга пристъпиха в училищния двор, тъй като ясно осъзнават, че това е и последният им първи учебен ден.

Учебната година в основното училище „Васил Левски” в пловдивското село Караджово бе открита от премиера Николай Денков. Учебното заведение се превърна в пример за приобщаване на децата, които отпадат от училище.

То е едно от първите, които въведоха часовете по ромски фолклор и интеркултурно образование с цел превенция на отпадането на децата от етническите квартали и махали. Училището посещават 114 деца от три села в района.

Повече по темата гледайте във видеото.