Народният театър поде инициатива в деня на неговото рождение - продажбата на специални билети

Обръщаме поглед 1 век назад в миналото, защото днес отбелязваме 100 години от раждането на големия български артист Апостол Карамитев. Една от личностите в звездната ни плеяда, чиито роли в театъра и киното са любими на поколения.

17 октомври 1923 година. В Бургас се ражда момче, което намира своя пристан на Първата сцена в София – Народният театър, през 40-те, за да се превърне в пример за поколения артисти и в любим образ от малкия екран за поколения зрители.

За хората и до днес той си остава вечния „Любимец 13”. А за неговите деца продължава да е пример. И днес, когато би трябвало да навърши 100, синът му Момчил Карамитев си спомня бащините завети.
„Това е човек да бъде откровен и чист към себе си и така може да бъде откровен и чист и към другите хора, което не е много лесно”, разказа Момчил Карамитев, режисьор и актьор, син на Апостол Карамитев.

Отбелязваме 100 г. от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев

А за да припомни заветите и ролите му на театралната сцена в Народният театър, където за пръв път Карамитев играе през 1947 г., поде инициатива в деня на неговото рождение - продажбата на специални билети.
„Много го обичам този човек, за това съм дошъл”, посочи Иван Пенев.
„Уникални филми има с негово участие – аз си падам киноман”, каза Константин.

Билетите, закупени от тях днес, ще ги отведат в залата, сбъдната мечта на големия ни артист. А в залата, носеща името на Апостол Карамитев, ще ги посрещне именно той – големият български артист, но с образа му от стената.

„Този портрет всъщност е подарък на театъра от актрисата Мария Стефанова. Играли са заедно в театъра, киното и телевизията. Всеки път когато се качва на сцената преди представления целува портрета и казва: „Чочко, благодаря ти, на добър час“, разказа Катя Попчева, началник отдел „Продажби и програмиране“ в Народен театър „Иван Вазов“.

Освен в киното, театъра, дублажа, художественото слово, вариетето и много други сфери, Апостол Карамитев оставя вечна следа и в сърцата на своите ученици във ВИТИЗ.
„За нас, младите, Апостол Карамитев беше едно огромно вдъхновение. Той и до ден днешен си остава вдъхновение. След като кандидатствах и бях приет в неговия клас, той ни провери всички: „Всички са тук” и каза: „Аз влизам за малко в болница”, спомня си Георги Мамалев, артист.

Почина легендата на "Локомотив" (София) Апостол Чачевски

Но не се завръща при учениците си и на сцената. Отива си от този свят на 50 г., докато участва в снимките на лентата „Сватбите на Йоан Асен“. Но половин век по-късно още живее в сърцата на всеки, който се е докоснал до него макар и през екрана.

„За нищо не съжалявам и от нищо не се срамувам. Но само едно знам: Господи, що нещо ни чака занапред. Що работа ни чака занапред, за да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори”, казва Апостол Карамитев в последното си интервю пред БНР.