Около две хиляди са децата с диабет тип 1 у нас

От около година инсулинозависимите пациенти у нас имат проблем с доставката му. Затова от Асоциацията на пациентите с диабет предлагат гъвкаво изписване на инсулин. Около две хиляди са децата с диабет тип 1 в страната. А като цяло пациентите със зависимост от инсулин са около 40 хиляди.

Борислав Демирев е на 14 години, а от 11 живее с диабет тип 1. Като повечето момчета на неговата възраст е увлечен от компютрите, учи приложно програмиране  и въпреки заболяването, не се чувства различен. „С годините съм свикнал да си меря захарта, да си нося храна, когато ми трябва”, казва Демирев.

Забраната за износ на инсулини и други лекарства: Реакциите след решението

Детския ни отбор по футбол спечели златни медали на турнир за деца с диабет в Полша. Част от успеха се дължи и на Борислав и така остава верен на мотото си "да е успешен в живота въпреки диабета".
„Да, спечелихме медал и доста се трудихме за този медал въпреки, че всички бяха футболисти, а ние се събирахме за първи път”, добави той.

Елена е майка на Борислав, споделя, че им е било трудно да приемат диагнозата и да се обучат да живеят с нея. Взимат инсулина си на определени дати в месеца, а сега адмирира предложението за гъвкавото изписване.
„Това точно, стриктно взимане на консумативи на определени дати, на конкретни дати, ако не успееш тогава, ако го няма в аптеката ти губиш правото си да го вземеш”, споделя тя.

„Това фиксирано ежемесечно раздаване на калпак създава излишъци на едни места, липса на други, паника”, заяви доц.Савова.

Детето на Искра е на 13 години, използва инсулинова помпа с бързо действащ инсулин. „Аз в момента имам резервен инсулин, който ще ми стигне за няколко дни, ако помпата ми откаже и няма как да взема друг, защото трябва да обиколя всички лекари за рецепта, но при условие, че работи ми стои в хладилника, затова ще потърся на кой да го предам”, посочи Христова.

Лекарите предлагат решение. „Да отидат на 50 дни, на 60 дни, на три месеца. Ако трябва при личния си лекар и с един протокол да се изпише, колкото имат нужда”, каза доц. Савова.

При неравномерното разпределение на инсулина се получава задържане на количества. „Тези запаси се връщат при нас като ендокринолози и ние започваме едно преразпределение през социалните мрежи или родителите си го разменят”, добави доцентът.

Предложението за гъвкаво изписване ще бъде изпратено на Министерство на здравеопазването за разглеждане.

Репортер: Тоня Стоянович