Мярката ще бъде ефективна до края на годината

Полярни реакции след решението на здравния министър да се забрани износът на лекарствата за диабет и антибиотиците за деца. Действието на забраната е до края на годината.

От системата за проследяване на лекарства у нас научаваме, че има достатъчно количество от два от инсулините и те не попадат в забранителния списък за износ. Оказва се, че те не са налични в аптеките от месеци.

Делян Пеевски към здравния министър: Прекратете незабавно изкуствената криза с недостига на инсулин

Адриан Стоев е с диагноза диабет тип едно и от 50 години си слага инсулин. В последната година среща сериозни трудности ,за да си го набави,понякога това му отнема седмица.

„С обикаляне по аптеките ,Налагало ми се е по 10,15 аптеки да обикалям и не винаги ги намирам и там. Ако 96 часа човек не си сложи инслулин той умира.”, каза Стоев.

Нова идея за борбата с недостига на лекарства: Пациенти да заявяват в коя аптека да ги получат

Ако не си сложи инжекцията до 48 часа ще получи тежки усложнения и ще се наложи да постъпи в болница за лечение.

Според Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти у нас, два от инсулините са налични в необходимите количества и затова не е нужно да попадат в забранителния списък ,но екип на NOVA не успя да ги открие в няколко аптеки на големи търговски вериги .

Маргарита работи от 4 месеца в тази аптека и двата вида инсулин не са били налични.

„И към момента лисват, ние не сме ги имали от месеци”, каза Маргарита Грозданова :.

„ Ежедневно се подават такива сигнали, дори депутат от управляващата коалиция и член на здравната комисия ми съобщи, че няма инсулин и едва е успяла да намери за детето си”, добави Пенка Георгиева от пациентска организация “Заедно с теб“.
 

От асоциацията за развитие на паралелна търговия с лекарства споделят ,че сигналите в тяхната плтаформа за липсващи инсулини са намалели значително. Ефект от мярката, предприета от здравното министерство, за пълна забрана за износ на инсулини ,антибиотици и други животоподдържащи лекарства по думите им, няма да има.

„Мярката няма да бъде полезна за пациентите,тъй като износа категорично не може да бъде на 100 процента отговорен за проблемите с достъпността на пациентите”, смята Боряна Маринкова.

Според фармацевти и пациенти ще има резултат от забраната, ако причината не е в производството.