Радев изтъкна, че по време на мандата ѝ е удвоен търговско-икономическият обмен между България и Албания

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Албания у нас Доника Ходжа с орден „Мадарски конник“ първа степен на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавното отличие се връчва за особено големите заслуги на посланик Ходжа за развитието на двустранните отношения между България и Албания.

"Тази висока оценка е израз на последователните усилия на посланик Ходжа за изграждане на партньорство между нашите страни, основано на взаимно доверие, разбирателство и приятелство", заяви президентът Радев. Той посочи, че мандатът на посланик Ходжа не е белязан от лесни моменти и даде за пример регионалните, глобалните кризи, пандемията от коронавирус. Тя успя да допринесе за възходящото развитие, задълбочаване, разширяване на нашите отношения и за поддържане на положителната динамика в политическия диалог на всички нива, отбеляза Радев. 

Президентът заяви, че е удовлетворен от политическия диалог на най-високо ниво и добави, че през декември се очаква на посещение да дойде президентът на Албания Байрам Бегай. "Заедно с него ще очертаем рамката на приоритетите, която движи нашите отношения напред, като се започне от търговско-икономическите връзки до нашето взаимодействие в областта на културата", допълни държавният глава. 

Джистина - една от последните бурнеши в Албания

Радев изтъкна, че по време на мандата на посланик Ходжа е удвоен търговско-икономическият обмен между България и Албания. "Няма как и да не отчетем успешната работа на нашите страни за изграждането на стратегическия коридор номер осем, който става още по-необходим не само за икономическото развитие на региона, но касаещо нашата сигурност в условията на войни и кризи", заяви Радев. Той добави, че акцент в работата на посланик Ходжа е и задълбочаването на културните връзки между двете страни, на фона на 110 години от установяването на дипломатически отношения и 30 години от сключването на договора за приятелство и сътрудничество между Албания и България. Връзките между двата народа се основават на дълбоки, вековни, исторически и културни отношения, и част от тях са и отношенията с голямата българска общност в Албания, посочи Радев. Той изрази надежда, че правителството на Албания и всички институции ще продължат да гарантират благоприятна среда за българската общност, за да може тя да съхранява своята история, култура, език и традиции. Това е важен мост за укрепване на пълноценните връзки между нашите два приятелски народа, заяви президентът. Радев посочи, че българското село Мандрица е основано от албанци още през 17 век и до днес тези хора говорят албански език. Това означава, че ние имаме едни дълбоки, съвместни и исторически корени, добави той. 

Радев отбеляза, че всичко свършено дотук е важна стъпка и в укрепването на сигурността, особено последните пет години, откакто Албания е член на НАТО. Нашите връзки непрекъснато се задълбочават, разширяват, свидетелство за това е и присъствието на албанския контингент на полигона Ново село, в рамките на многонационалата бойна група, посочи президентът. Албания извърши съществен напредък по пътя си към ЕС, неизменно разчитайки на нашата подкрепа, добави Радев. С нашата обща визия за развитие на региони, с нашите споделени европейски ценности, ние, от двете страни на Западните Балкани ще продължим да допринасяме за укрепването на регионалната сигурност и стабилност, каза още Радев. 

Албания и България днес са лоялни партньори, повече от всякога, каза посланик Ходжа. Албанците и българите сега знаят по-добре един за друг, затова българското малцинство в Албания е изключително силен мост в консолидирането на нашите традиционни и исторически приятелски отношения с по-интензивни обмени и нови споразумения, добави тя. Посланик Ходжа посочи, че през първата ѝ година от мандата в България е разработила приоритети, по които да работи. Сега, гледайки назад, се радвам от това, което сме постигнали съвместно с българските институции, изтъкна тя. 

Посланик Ходжа заяви, че двата народа споделят общи ценности за подобряване на ситуацията, на сигурността като съюзници на НАТО, пътя на Албания към интеграцията ѝ в ЕС. 

България се доказа като надежден приятел в най-тежките времена, но не бива да позволяваме на предишните успехи да хвърлят сянка върху бъдещите усилия, каза тя. Албания трябва да предприеме следващата стъпка към интеграцията в ЕС, каза още посланик Ходжа и посочи, че вярва, че България ще продължи подкрепата си към Албания. 

Източник: БТА, Елена Николова