Особено важен е приемът на протеини

Какво трябва да ядете, когато тренирате? Има много различни отговори на този въпрос. Учените твърдят, че няма универсална диета. Но всички са единодушни за едно: протеините са изключително важни.

Те помагат на мускулите да растат. Състоят се от различни аминокиселини. За да може тялото ни да ги произвежда, то се нуждае от 20 протеина. Девет от така наречените незаменими аминокиселини не могат да бъдат произведени от самия организъм. Ето защо трябва да ги приемаме непрекъснато с храната. Най-много протеини се съдържат в яйцата, месото, лещата, ядките.

Как работят мускулите и как да ги поддържаме във форма (ВИДЕО)

Германското дружество по хранене, което популяризира, оценява и публикува хранителни изследвания, препоръчва 0,8 гр. протеин на килограм телесно тегло за възрастни на ден. За тези, които тренират повече от 5 часа седмично, се препоръчва прием на протеин от 1,2 до 2 гр. на килограм телесно тегло.

Важно за хората, които имат бъбречни заболявания, е да избягват прекомерния прием на протеини.

По време на тренировка мускулите са подложени на напрежение. Това може да причини добре познатата ни мускулна треска. Тя не вреди, а насърчава тялото ни да изгражда нови мускули, казват специалистите.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.