Тя ще покаже нова мащабна сайт-специфик инсталация с размери 4х5 метра

Ив Тошайн представя нова самостоятелна изложба в “Залата с oръдията” на крепостта Рока Паолина, в Перуджа. Художничката ще покаже нова мащабна сайт-специфик инсталация с размери 4х5 метра, която представялва килим, изработен от 2000 броя стоманени остриета. 

Концепцията за изложбата, озаглавена "Аз за Око" изследва трансформацията и преосмислянето на древната концепция "око за око" в контекста на текущите световни конфликти и политически въпроси.

Започна фестивалът на маскарадните игри "Сурва" в Перник (ВИДЕО+СНИМКИ)

В заглавието художничката заменя символично своят "Аз" (Егото) с "Око", символизирайки проглеждане. Ив Тошайн се отказва от самолюбието в полза на мултиперспективна яснота, чрез поглед отворен към света, живота, истината и любовта. Тази метафорична размяна отбелязва една належаща необходимост — архаичната идея "око за око", като кръговратен принцип на възмездие, на причина и следствие, на болка пораждаща болката, която да бъде превъзмогната.

Ив Тошайн ни призовава да се изправим срещу старите догми на разделение и мъст оковали съвременния свят в името на нова ера, дефинирана от свобода, съжителство, единство и мир.