Въпросът става все по-актуален с настъпването на грипа у нас

В първите дни на февруари грипът у нас е в разгара си и епидемията обхваща все по-голяма част от страната. На този фон възниква въпросът как се справят хората в малките и отдалечени от големия град населени места, където няма лекар и аптека наблизо.

В цялата Монтанска област работят 75 общопрактикуващи лекари. 20 от тях са пенсионери,а  най-младият личен лекар е на 47 г., а най-възрастният - на 75. 

С хапчета за сърце, кръвно и глава започва денят на 71-годишната Силва Иванова от малкото село Каменна Рикса. В населеното място живеят около 60 души. Няма хранителен магазин и автобус, а най-близката аптеката е на повече от 25 километра. Хората там се надяват да не ги хваща грипа. „Пия чай, кафе - да е топло. Сутрин пия мед с топла вода една чаша и може би това ме спасява от грипа. Не знам какво е, но ме спасява“, споделя Силва. Лекар идва при тях веднъж в седмицата - само в петък. Някои обаче търсят медицинска помощ в Монтана.

Защо фармацевти предупреждават, че пациенти може да останат без лекарства

В съседното село Чемиш, в което живеят по-малко от 40 души, кметът понякога е и лекар, и аптека. „Магазинерът ни почина и нямаме и магазин. Аз им помагам и им пазарувам на тези, които искат. Лекарства, ако трябва, им пазарувам от Монтана”, споделя кметският наместник на село Геново Иван Генов. Казва, че по това дали излизат и дали комините им пушат познава дали хората са добре. Ако не пуши коминът – минава на проверка.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.