Това решиха депутатите след няколко гласувания

В последния работен ден на депутатите преди дългата им ваканция - обрат след обрат за цената на хляба.  Денят започна с решение на Бюджетната комисия да има таван в надценката в магазините, но да се запази нулевото ДДС за брашното до края на годината.

Малко по-късно в пленарната зала депутатите всъщност изобщо не гласуваха тези текстове и така на практика потвърдиха връщането на 20-процентното ДДС на брашното от 1 юли, което автоматично се отразява и на цената на тестените изделия.  Час по-късно обаче, през преходните и заключителни разпоредби на друг закон, се стигна и до крайното решение  -таван на надценката и нулево ДДС. Решението беше взето със 152 гласа „за”, 2 бяха „против”, а 46 се въздържаха.  

Идеята на депутатите за таван на надценката на хляба в магазините бързо стигна и до магазинчето на Сашо Маринов от Русе. Той вече изчислява.  „Хляб, който струва 1.80 лева примерно … цената му ще стане 1.75 лева. Аз не мога да си позволя да сложа наистина повече от 15%,  дори да са 16-17 на сто – това няма да окаже някаква голяма помощ на хората. Защото цените толкова бързо, така интензивно се променят, че едно нещо, което е съвсем малко, няма да помогне много на нашия народ”, твърди Сашо Маринов, търговец в магазин за хранителни стоки.

Но макар и спадът в надценката в неговия случай да е малък, за разходите ще е тежък удар.
„Аз трябва да си покривам разходите – невероятните цени на тока и всички останали, които са просто неизбежни.  Това ще бъде в наша трудност”, посочва Маринов.

Но според депутатите в бюджетна комисия – средната надценка при търговците е доста по-висока. „Надценката, която се слага във веригите и в големите магазини, е между 40 и 55 на сто”, категоричен е Йордан Цонев, ДПС.

Окончателно: Патентният данък за берачите на гъби остава

Големите хранителни вериги реагираха остро – и в позиция до медиите заговориха за опасност от фалити, недостиг на хляб по рафтовете или скок на цените.  Няколко часа след предложението в комисия - в пленарната зала до гласуване на точката като част от Закона за данъците върху дохода на физическите лица така и не се стигна. Но Йордан Цонев от ДПС все пак повдигна въпроса от трибуната.

„Производителите ни уведомиха, че 60% от продажната цена на хляба е други разходи – транспортни и търговски, а 40% е себестойността на хляба”, посочи депутатът от ДПС.

Предложението за таван на надценката срещна отпор от „Възраждане”.  „Това е нещо абсолютно непазарно и имам силни съмнения, че всъщност ние ще подкрепим големите вериги в полза на малките магазинчета”, заяви Димо Дренчев, „Възраждане“.

На финала и те гласуваха „за“ – заради уговорката, че следващото Народно събрание може и да промени текстовете – след анализ. Последваха и идеи за прецизиране на предложението.

„След думата хляб да се допълни, че става въпрос за бял хляб, хляб „Добруджа” и типов хляб.
На много други видове … тъй наречените луксозни типове хляб … мисля, че напрактика няма как в тази надценка да се влезе”, категорична е Десислава Танева, ГЕРБ.

В крайна сметка промяната стана факт. С уговорка. „Това влиза в сила от 1 юли – и преди това трябва да получим от МИ и МФ анализ на въздействието на тази мярка. И ако тя не е ефективна и не води до понижение в цената на хляба – ще я променим преди 1 юли”, заяви Йордан Цонев.  

От 2 до 100 лева: По-скъпи ли са козунаците тази година

А заедно с този текст парламентът удължи и действието на нулевата ДДС-ставка – до края на годината. „Подкрепяме с две ръце. Нужно е, полезно е и трябва да го направим”, подчерта
Димо Дренчев, „Възраждане“. „Изразявам пълна подкрепа”, посочи и Десислава Танева, ГЕРБ. "Това е практика, която доказа своите предимства”, заяви и Румен Гечев, БСП.

Новината се прие добре от бранша. „Потребителят няма да плаща 20% увеличение на цената на хляба - за нас като хлебопроизводители е много важно, че работим в конкурентни условия и предлагаме цени без ДДС”, категорична е Мариана Кукушева, Асоциация на хлебарите.

При връщане на ДДС-то на старите нива от 20%, щеше да има неминуемо поскъпване на хляба, обръщат внимание хлебопроизводители. „След като нещо по веригата се промени – ние сме длъжни да отреагираме”, заяви Спиридон Спиридонов, зърнопроизводител.

И двете промени, гласувани в пленарната зала днес, влизат в сила от 1 юли и важат до края на годината.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase