Служебният премиер е изпратил наличните в МС документи, както и доклада на здравния министър

Министър-председателят Димитър Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата „Мама и Аз“, съобщават от правителствената пресслужба. 

До двете институции премиерът изпраща наличните в администрацията на МС  документи по казуса. Приложен е и доклад от министъра на здравеопазването, изготвен по искане на министър-председателя, относно процедурата за одобряване създаването на лечебно заведение за болнична помощ, се казва още в съобщението на МС. 

Във връзка със силния обществен отзвук, породен от притеснения относно даденото одобрение за създаването на лечебното заведение, премиерът Главчев настоява ДАНС да извърши проверка относно действията на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ по всички етапи и всички процедури от момента на иницииране на процедурата до настоящия момент, се казва в съобщението.

В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи налице ли са данни за извършване на престъпления по посочените факти и обстоятелства, свързани със създаване на болницата, както и на извършените в тази връзка действия от МЗ, НЗОК, ИА „Медицински надзор“ от момента на иницииране на процедурата, се казва в съобщението.

До дни започва разчистването на терена на бъдещата Национална детска болница

По-рано през деня премиерът повика на среща здравния министър Галя Кондева и финансовия – Людмила Петкова. Фокусът остана върху педиатрията, но ъгълът се оказа друг – бъдещата детска болница.

„Вече приключи обществената поръчка, направен е изборът на изпълнителя по събарянето на сградите. До края на месеца това ще бъде първата и важна стъпка”, заяви Галя Кондева.

„Много приоритети може да има, но според мен приоритет на приоритетите е здравето на българските деца”, заяви Димитър Главчев.

Служебният кабинет осигурява близо 1,3 милиона за неотложен ремонт в действащата педиатрична болница. „И за рентгена, и за скенера, и за ремонта на интензивното отделение – ще ви бъдат осигурени средства”, обеща Главчев.

Така за медицинските специалисти и всички над 7000 пациенти годишно срещата постигна резултат. „Считаме, че беше ползотворна. При предни правителства сме входирали сигнали, но до момента те останаха без движение”, заяви д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”.

В крайна сметка на срещата не се е стигнало до спорния казус с частното лечебно заведение. „Частната болница за нас не е важна. То е вече взето решение”, заяви проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за Национална детска болница.

Последва и първи коментар не в прессъобщение, а пред камера от страна на педиатрите в действащата частна болница „Мама и аз” в Плевен. Те неведнъж писмено се възпротивиха, че проектът за частна педиатрия в София беше първо одобрен, а след това спрян.

„При предоставени всички документи, проверявани от всички институции в държавата, изрядни. Поради не мога да кажа какви точно идеи, беше отменено едно решение на МС, без доказателствен материал”, заяви д-р Велимир Симов, педиатър в клиниката „Мама и Аз” към МБАЛ „Сърце и мозък”, гр. Плевен.

Но от обществения съвет за изграждане на Национална педиатрична болница настояват за отговори от правителството. 
„За да разберем, защо всъщност при положение, че всички анализи говорят за това, че няма място за още една детска болница на територията на София и във връзка с кадровата криза – защо беше одобрена и след това изведнъж оттеглена”, попита Мария Брестничка.

Вместо да даде отговори – правителството днес пое ангажимент: до края на май да бъдат съборени старите сгради на терена за бъдещата педиатрия в Горна баня. Според обществения съвет – това е една малка стъпка напред, но докато се случва, здравното министерство трябва да търси отговори и на други въпроси. „По какъв начин децата и техните родители ще стигат лесно до нея”, попита Мария Брестничка.

„Да бъдат обезпечени структури извън настоящата педиатрична болница”, поиска проф. Иван Литвиненко.

„Ако здравното министерство си свърши работата, напълно реалистично е тя да може да започне да функционира до 4-5 години”, смята Мария Брестничка.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase