Все повече учебни заведения разработват бакалавърски програми

В Съединените щати обществените колежи традиционно издават дипломи за завършено двугодишно образование или сертификати за успешно преминати курсове, разказват от Voice of America. Това се променя, тъй като все повече от тези колежи разработват бакалавърски програми. По-високата степен на образование, която започват да предлагат тези учебни заведения прави колежа по-достъпен за много хора.

Така те излизат от сянката на университетите. Такъв пример е обучението по авиотехнически системи в колежа "Уест Лос Анджелис". В колежа вече има първата група от кандидати за бакалавърската програма, която учи как да се поддържат и управляват електронните системи в самолети, космически кораби и сателити.

"Опитваме се да не оставаме назад. Надяваме се, че през следващите години с тази бакалавърска програма ще продължим да прилагаме новите промени, които настъпват“, посочва преподавателят Едмънд Гузман.

Нов закон в Тексас забранява подкрепа в университетите за хора от малцинствата и ЛГБТИ общността

Калифорния и останалите 26 американски щата, които вече предлагат бакалавърски степени в общински колежи, правят висшето образование по-достъпно. 

"Хубавото на тази програма за чуждестранни студенти е, че тя се счита за придобита образователна степен в областта на точните науки. Обикновено студентите могат да учат само една година, но с тази програма обучението може да продължи три години“, казва преподавателят Юка Сейде.

Освен това тези програми внасят разнообразие в колежите, допълват от VOA.

"Идвам от семейство, в което няма завършили висше образование. Типична имигрантска история. Аз съм първият, който учи. За мен най-трудното беше да се науча как да се ориентирам в училищната среда“, посочва студентът Габриел Руелас.

Бакалавърската програмата по дентална хигиена, която е стартирана преди десетилетие, е най-старата в колежа  "Уест Лос Анджелис". Обучението по автотехнически системи е най-новата. При създаването и на двете програми е обърнато внимание на търсенето и предлагането на работни места на пазара на труда.

"Имам няколко опции, които разглеждам, за да избера каква бакалавърска степен бих искал да добия, но самолетите са ми много интересни“, споделя Кайл Уилямс, който също е студент.

"Университет за хората" предлага онлайн обучение на студенти от цял свят

Според направени изчисления средните разходи в държавно висше учебно заведение в Съединените щати са почти 39 000 долара само за самото обучение.  Разходите в частните висши учебни заведения са малко над 155 000 долара.

"Много от нашите студенти просто не могат да си позволят да плащат такива такси или им се налага да работят, или се нуждаят от други възможности, които да ги направят успешни в тяхната сфера“, посочва преподавателят Кармен Донс.

Средните разходи за придобиване на бакалавърска степен в 39-е обществени колежа в Калифорния са малко над 10 000 долара.

Мадисън е първата в своето семейство, която придобива висше образование. Тя отдава заслугата за това на обществения колеж, който е завършила. "Първоначално учих в държавен университет. Мислех, че съм готова, но всъщност не бях. Това бяха много пропилени пари. Не успях да се справя. Чувствах, че съм се провалила“, казва тя. Сега, завършвайки бакалавърска степен по дизайн, тя се присъединява към хилядите други възпитаници на випуск 2024, които някога са смятали, че колежът не е достъпен за тях.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA)