Какво представляват дивите орхидеи?

Нетрадиционна и красива експозиция, наречена „Записки по българските орхидеи“, беше представена за посетителите в природонаучния музей в Бургас. Колекцията от записки и рисунки на видовете диви орхидеи, открити в България, всъщност са съвременен труд на автора Любен Домозетски.

Прецедент: Цъфна рядко „мъртво” цвете (ВИДЕО)

Уникалната колекция всъщност е съвременен ръкопис, вдъхновен от научни пътешествия и екзотични експедиции, които учените през 19-ти и началото на 20-ти век предприемат до различни части на света.

Авторът избира да скицира по архаичен начин растенията с бележник и моливи, представяйки  точен модел на диворастящи орхидеи в България. В ръкописа са представени общо 77 вида, които по-късно биват отпечатани под формата на фототипно издание "Орхидеите в България. Записки и рисунки от Любен Домозетски".

„Дотам и обратно”: В царството на дивия божур

 „Той също допринася и за развитието на ботаническата наука в България защото вече има открити няколко нови вида за България, диви орхидеи”, каза Светла Далакчиева, уредник на природо-научния музей в Бургас. „Всъщност това, което е интересно е че много хора когато чуят орхидея винаги си представят това, което си купуваме от цветарските магазини или това, което ни подаряват за празниците”, добави тя.

Репортер: Елена Танева

Още вижте във видеото.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!