Има няколко изненади във финалния състав

Депутатите в новото 50-о Народно събрание на България вече официално са ясни. Късно снощи Централната избирателна комисия обяви списъка с имената и това кой народен представител от кой МИР влиза. Има няколко изненади във финалния състав.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши да влезе с мандат от Пловдив. От 25-и МИР в София, където той също беше водач, като депутат влиза бившият кмет на София Йорданка Фандъкова. На депутатска банка се връща още едно знаково партийно лице - Цвета Караянчева, която печели мандат от Пловдив.

При ДПС няма неочаквани ходове. Делян Пеевски избра да влезе от район Кърджали, а Джевдет Чакъров е с мандат от Силистра.

При „Продължаваме Промяната-Демократична България” разместванията са сериозни заради загубата на депутатски места в новия парламент спрямо стария. Една от изненадите е, че Христо Иванов присъства в списъка с депутати, въпреки ясната му заявка отпреди дни, че няма да е народен представител. Пред NOVA той обясни, че ще се оттегли, но след полагане на клетвата в Народното събрание. Лена Бориславова също се връща в парламента. Решението на Кирил Петков да е депутат от софийски МИР даде път на Бойко Рашков към парламента, но остави извън него Настимир Ананиев.

Христо Иванов ще се закълне като депутат и ще напусне парламента

При „Възраждане” също няма изненади. Лидерът Костадин Костадинов очаквано влиза с мандат от Варна.

Знаково име от БСП изпада от Народното събрание. Става въпрос за Румен Гечев. Заместник-председателят на партията Ирена Атанасова също остава извън депутатските редици. Но депутат става Калоян Методиев след решението на Корнелия Нинова да влезе от листата в Благоевград, вместо от София. Вече чухте, БСП го призовават да се оттегли. Ако не - ще го изключат.

БСП се събра на Национален съвет

Ситуацията при „Има такъв народ” - Слави Трифонов се отказа от място в парламента. Оказва се обаче, че извън Народното събрание ще остане и сценаристът Филип Станев.

Колкото до новата партия „Величие”, изненада дойде от Смолян. Избраният за депутат района отказа да се премести в София и така освободи място за Лариса Савова. В редиците на народните представители се влива и музикантът Етиен Леви.  

Пълният списък с 240 народни представители е с гриф „Незабавно публикуване” в Държавен вестник. Това ще отвори врата и за следващите стъпки в процедурата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase