Едно от децата бе намерено в кофа за боклук с над 50% изгаряния върху тялото си, разказа д-р Станислава Стойчева

Редица болници отвориха врати за безплатни кардиологични прегледи. Поводът бе Световния ден на сърцето. СЗО отправи призив "Използвай сърцето си". 

Според кардиохирурга д-р Станислава Стойчева от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" целта е да се акцентира върху грижата за сърцето. "Хората трябва да се запознаят с рисковите фактори", смята тя. 

Българско семейство живя 6 месеца с африканско племе (ВИДЕО)

Медикът заминава за африка да помага на деца в тежко социално положение. "Това беше моят втори път, сега в Кения, преди в Танзания. За такова пътуване трябва да имаш подготовка, но стъпвайки там бях афектирана от бедността. Бях в училище, полагахме грижи за 270 деца, около 200 от тях сирачета. Те бяха от 3 до 15 години. Имаше доста ранени и ударени, не са научени на самосъхранение", разказа д-р Стойчева.

Според нея доброволчеството е болезнено, защото се срещаш с тежки съдби. "Едно от децата бе намерено в кофа за боклук с над 50% изгаряния върху тялото си, това е само единичен пример. Имаше сериозни инциденти, но с екипна работа успяхме да дадем шанс на децата. Оставайки сираче в Африка, губиш почти всякакъв шанс за оцеляване. 

По думите ѝ в централната част на Найроби има медицински центрове с апаратура, но в провинциалните части достъпът до здравеопазване е изключително труден. А продължителността на живота на кенийците е 67 години, като се е увеличила през последните 25 години, но детската смъртност остава голяма.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.