България е във Валутен борд, имаме и огромен фискален резерв, подчерта той

"За чакалнята на Еврозоната сме готови и се надявам скоро това да стане факт”,  заяви премиерът Бойко Борисов след края на срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„България е във Валутен борд, имаме и огромен фискален резерв", подчерта Борисов. Премиерът коментира и темата за присъединяването на страната ни към Шенген.  Той съобщи, че на 6 и 7 февруари в България ще е холандският премиер Марк Рюте. „Ще го заведа на границата, за да види как се охранява. Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, аз самият ще кажа: „Не искам да отиваме в Шенген”, обясни премиерът. 

Юнкер: България има право да стане член на Еврозоната (ВИДЕО)

„Ако има нещо, за което България ще настоява, ще се държи твърдо и няма да се държи безпристрастно - това е темата за кохезионните фондове”. Убедени сме, че за  Балканите, за новоприетите членки на ЕС и за тези, които са присъединили малко преди нас към ЕС, тези фондове са жизненоважни”, каза още Борисов.

Юнкер към Борисов: Вашият приоритет - Западните Балкани, е и наш приоритет (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ако сега се изгради инфраструктурата на Балканите – жп линии, пристанища,  магистрали, пречиствателни станции, европейските пътни коридори – това ще даде възможност за повече конкурентоспособност, за повече инвестиции, повече туризъм и повече сближаване на културите и опознаване на хората в целия ЕС”, подчерта премиерът.

И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС. Моето мнение е, че трябва да се опитаме да нормализираме отношенията, но това е тема на Европейския съвет и ние ще бъдем винаги солидарни с решенията, които се взимат там”, заяви още той. 

„Спазването на споразумението за миграция е изключително важно за Европа. Откакто ЕС подписа споразумението с Турция, миграционният поток към Европа намаля в пъти. Ние държим стриктно на спазването на Закона за свободата на медиите и се надявам турското правителство да ревизира своето отношение към тях. Ще търсим форма да подобрим отношенията между ЕС и най-големия съсед на Съюза в тази част на Европа”, каза още Борисов. 

ЦЯЛАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ЮНКЕР И БОРИСОВ ВИЖТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.