Втори опит за преврат ще се отрази на България, добави тя

Задържаха над 30 учени в Турция Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти Турция назначава 20 000 нови учители след уволненията Арестуваните след метежа в Турция – повече от 13 000 Турция освободи 1200 от арестуваните военни Задържат участници в опита за преврат за един месец Европа на нокти след въведеното извънредно положение в Турция (ОБЗОР) ЕС притеснен от извънредното положение в Турция

„В последната половин година Турция открито шантажира Европа”. Това заяви в „Здравей, България” журналистът Елена Йончева в коментар на случващото се в южната ни съседка.

„Опитът за преврат стана точно преди обявена среща с Путин. А премиерът на Турция предложи базата „Инджирлик” на руснаците. Участник в този преврат е началникът на втора армия, който отговаря за охраната на границата на Сирия, Турция и Иран. Моята хипотеза е, че има политическа договорка за преориентация на Турция спрямо Сирия. Тоест, установяване на дипломатически отношения”, добави Йончева.

Според журналиста и член на СЕМ Бетина Жотева е много трудно да се каже кой стои зад опита за преврат в Турция, защото засега знаем само позицията на официалните власти.

„Ердоган в момента може да въвежда репресивни мерки. Това, от което имаме нужда, е авторитарният или не Ердоган, да изпълнява международните си договори. Неотдавна беше подписано споразумението с ЕС за бежанците и то не се изпълнява. Турция е изключително важна страна за бежанците. Европейските лидери отвръщат с оглушително мълчание. Само френският президент Франсоа Оланд си позволи да каже думата „репресия”, коментира Жотева.

По думите на Елена Йончева, ако има втори опит за преврат и той е успешен, това може да се отрази на България. „Защото в този момент насилственото падане на Ердоган би било гражданска война. А гражданска война е голям риск за България. В Турция същност вече има гражданска война – водят се битки срещу кюрдите не само в Северна Сирия”, добави тя.

„Любопитното е, че опитът за преврат не беше поддържан от просветските, кемалийски сили в страната. Това означава, че превратът не е организиран от тях, а от съвсем други сили. Разследването на 60 000 души в Турция може да се превърне в лов на вещици. Все още има опасност от повторение на този опит за преврат”, обобщи Йончева.