Здравейте! Ръководя организация за опазване на природата, като наскоро завършихме почистването из основи на село Делчево край Гоце Делчев и го направихме най-чистото село в България. Град Гоце Делчев също е пред завършване, но имаме още малко райони, преди официално да го приключим.

Смея да твърдя, че Гоце Делчев е най-чистият град в България. Село Делчево го чистим от месец март и го завършихме преди няколко седмици. Почистили сме го не само вътре, но най-вече в покрайнините, където винаги е пълно с всевъзможни отпадъци. Общата почистена площ е около 190 декара, събрали сме над 200 големи чувала и множество купчини с обемисти отпадъци.

Участвали са общо над 30 души, като доста от тях са вземали участие многократно. Някои от участниците бяха деца, момчета от Бангладеш и някои хора от други части на България. Селото е с прекрасна локация и невероятна гледка над град Гоце Делчев. Това бе началото ни и сега вече развиваме дейност в много други общини (Сандански, Петрич, Благоевград, Дупница, София, Пловдив, Търговище (Кавала/Гърция) и др.).

Почистванията на природата са една от основните ни мисии, но същевременно с това засаждаме дръвчета, провеждаме практически уроци с деца, спорт, туризъм и много други. От март месец тази година сме извършили над 160 кампании с различна насоченост. Предимно е било почистване на природата, но тъй като вече сме пред края тук и не остава много за чистене, пренасочваме фокуса си върху залесяване и разпространение на мисията с цел превенция на бъдещи проблеми от това естество.

Наскоро спечелихме 1-во място в България за инициативата от фондация "Биоразнообразие", като измежду останалите участници бяха училища от големи градове и световни организации като WWF България.