Нови шест автомобила бяха изпепелени тази нощ в София...

София отново осъмна в огън. Нови шест автомобила бяха изпепелени тази нощ. Този път пожарите избухнаха в два различни квартала. Почеркът на палежите е същият като на предишните автомобили, обясниха пожарникарите.

 

Нощта за столичани е била спокойна едва до полунощ. Само 15 минути по-късно пламъци и мирис на изгорели гуми са разнесли среднощната мъгла и са събудили хората.

 

Опожаряването на автомобили продължи и тази нощ. Този път бяха подпалени три коли в квартал \"Люлин\". Първият автомобил е запален точно в 00.10 часа пред блок 227 в квартала. 

Веднага са повикани полицията и пожарната. Колите обаче горят бързо и са изпепелени за минути. Този път пироманите демонстрират дързост, коментираха униформените.

 

Докато полицейските коли и пожарникарите летят към първата подпалена кола са подпалени още две коли - пред съседните 228-ми и 230-ти блок.

 

Два часа след първите запалени коли са подпалени нови три – само на метри от Столичната дирекция на полицията. Този път обаче те са отдалечени от останалите коли на паркинга.

 

Опасността обаче е била голяма, защото всичките шест подпалени автомобила са твърде близо до жилищните блокове. Освен това четири от тях са имали газови бутилки, които едва успяха да изгасят преди да избухнат. 

И ако на подпалвачите са им нужни няколко секунди, за да подпалят една кола, то на пожарникарите им трябват поне 10 минути, за да изгасят пламъците. След това от колите не е останало нищо здраво, само пепел и обгорели ламарини.

 

Равносметката – нови шест души останаха без коли само за една вечер, повечето от тях нямат застраховка. Общо над 30 са опожарените автомобила за изминалите три седмици. 

Междувременно стана ясно, че вече има задържан за палежите на колите в София. Това потвърди за Новините на Нова директорът на СДВР - Валери Йорданов. Арестът е извършен преди час. Повдигнати са и обвинения. Задържаният е на 33 години от София, с прякор \"Куката\". Той е криминално проявен за наркотици и шофиране следупотреба на алкохол.

 

Въпреки това групата подпалвачи не е една и съща при всички случаи на опожарени автомобили в София. Това е мнението на директорът на Столичната дирекция на полицията Валери Йорданов. Полицията работи по няколко версии.

 

В Бургас тази нощ също горя автомобил. До няколко дни ще се знае, дали става дума за умишлен палеж или за авария, уточниха от полицията.