Здравният министър обяви, че Здравната каса у нас няма да плати за премахването му...

До края на януари от асоциацията на пластичните хирурзи ще решат каква ще е минималната цена за подмяна на опасните импланти на френската фирма Пи Ай Пи. Според българските специалисти не е задължително жените с този вид силикон да го махат, но трябва да се консултират със специалист на всеки 6 месеца.

 

Преди дни гръмна скандалът, че френска фирма е произвеждала некачествени импланти. Компанията е използвала индустриален силикон, който е 10 пъти по-евтин от медицинския и не е одобрен от здравните власти. В резултат се стига да пропуквания на импланта.

 

Само във Франция около 30 000 жени носят продукта, а при 1000 е имало разкъсване. Има и опасения, че силиконът може да доведе до ракови заболявания.

 

Повече от 80 процента от некачествената стока е продадена в чужбина, включително в Източна Европа. Почти веднага след получаване на сигнала от френския компетентен орган, Българската агенция по лекарствата е предприела всички мерки за блокиране и изтегляне на компрометираните импланти в България чрез фирмата дистрибутор.