Междувременно - нова надежда за изход от кризата - Кери и Лавров разговарят за Украйна

Снайперистите, стреляли срещу протестиращите в Киев, може да са били наети от лидерите на Майдана. Това става ясно от изтекъл в медиите телефонен разговор между върховния представител на Евросъюза по външната политика и сигурността Катрин Аштън и външия министър на Естония. 
 
Разговорът, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, вероятно е качен в интернет от служители на украинската служба за сигурност, лоялни на сваления президент Янукович. 
 
Телефонният разговор се е провел след визитата на естонския външен министър Урмас Пает в Киев, в разгара на сблъсъците в центъра на столицата. Пает цитира разказа на лекарка, която му казала, че и протестиращите, и милицията били застреляни от едни и същи хора:  
 
Много е притеснително, че новата коалиция не желае да разследва какво се е случило. Има все повече и повече разбиране, че зад снайперите не е Янукович, а някой от новата коалиция.”
 
И докато има опасност тези разкрития да взривят и без това нагорещената обстановка, дипломатическите совалки за решаване на кризата не стихват. Френският президент Франсоа Оланд успя да събере на масата за преговори руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери. Преди началото на разговорите, Лавров заяви следното: 
 
„Може ли да ми обясните какво искате да кажете с "проруски войски"? Да не би да говорите за силите за самоотбрана, създадени от жителите на Крим? Ние нямаме никаква власт над тях. Те не получават заповеди от нас.” 
 
На преговорите в Париж Вашингтон ще настоява за директен диалог между Москва и Киев, а в Крим да бъдат изпратени международни наблюдатели. Русия вероятно ще поиска рускоговорящото население на полуострова да получи повече власт в местните органи на самоуправление. 
 
И докато дипломацията се опитва да надделее над опасността от военен конфликт, Европейският съюз предложи 11 милиарда евро помощ на Украйна - с 10 милиарда по-малко, отколкото страната се нуждае, за да избегне фалита. Не е изключена и възможността за сътрудничество с Русия, която по силата на споразумението, подписано с Янукович, е обещала помощ в размер на 15 милиарда долара. Съединените щати също обмислят отпускането на 1 милиард долара заем на Украйна.