От години първото място по дългове държи „Топлофикация – София”

След електроразпределителните дружества държавата погва и топлофикациите заради дълговете им. 

 

От години първото място по дългове държи „Топлофикация – София”. Освен старите задължения от около половин милиард, за които столичното парно и „Булгаргаз” все още спорят, ТЕЦ-ът е натрупал нови задължения от 190 милиона лева.

 

Парадоксалното, е че има да взима от НЕК 90 милиона. Иначе казано държавата дължи сама на себе си. Ако плати тези 90 милиона, те ще отидат директно в „Булгаргаз”. 

 

Над 30 милиона чака да вземе от НЕК и ТЕЦ - Варна. Там реално произвеждат ток, но и там има проблеми, защото трябва да затворят, ако не изградят сероочистващи системи. Служителите там пък се готвят за стачка.

 

„Топлофикация” Бургас дължи 4 милиона за газ, два от тях са разсрочени. Враца дължи 8 милиона лева.

 

Единственият източник на пари към топлофикациите реално са потребителите. Затова и ТЕЦ-овете предприемат крути мерки да си съберат задълженията. Според данните на „Топлофикация – София” само през миналата година са били заведени 17 000 дела. Събрани са 21 милиона лева. Въпреки това имат и пресни задължения.

 

НЕК ни дължи. Още през 2008-а имаше сключено споразумение между НЕК, „Булгаргаз” и „Топлофикация – София”, така че парите, които НЕК трябва да плати на топлофикация , директно отиват в „Булгаргаз”. За съжаление НЕК няма възможност да плати”, обясни Елизабет Павлова от „Топлофикация – София”. 

 

На съд отиват и длъжници със сметки по 800 лева и по няколко хиляди. 

 

Оказва се обаче, че 75% от потребителите плащат навреме. И все пак не са малко и онези, които са натрупали големи дългове.  

 

Пак битови абонати са най-големите длъжници на топлофикацията във Враца. Там ако си приберат парите, ще имат толкова колкото дължат на „Булгаргаз". 

 

Вземанията на Топлофисация-Враца са 8 милиона. 6 милиона имаме да взимаме от битови потребители”, заяви Радослав Михайлов, изпълнителен директор на „Топлофикация-Враца”.

 

В ТЕЦ- Варна пък работниците се готвят да протестират. Там произвеждат ток от въглища и тъкмо оттук идва проблемът - може да ги затворят, защото все още не са изградени нужните пречиствателни системи. Предприятието вече от 10-тина дни не работи, а на него се разчита при проблеми. 

 

На фона на всички тези сметки всички си задаваме въпроса: „Защо в тези топли дни все още има парно и докога?”. Поне още седмица. Чака се среднодневните температури поне 3 дни да са над 12 градуса.