Ще се евакуират жителите на населени места по поречието на Сава, включително град Обреновац

Кризисната ситуация в Сърбия остава, въпреки че дъждовете там спряха. Властите в Сърбия наредиха евакуацията на 12 града и други населени места във връзка с наводненията в региона.


Ще бъдат евакуирани жителите на населени места по поречието на река Сава, включително град Обреновац, където са задействани военнослужещи, полицаи и доброволци в усилията за поддържане на работата на най-голямата в страната електростанция „Никола Тесла”.

 

Властите предупреждават за опасност от свлачища. Общо 44 са жертвите на бедствието в Сърбия, Босна и Хърватия.


Десетки хиляди бяха принудени да напуснат домовете си. Правителството призова гражданите да дарят дрехи, храна и лекарства за евакуираните, много от които са загубили цялото си имущество.


Спомням си наводнението от 91-ва. Тогава в къщата ми имаше 10 сантиметра вода. Този път беше 2.70 метра. Представете си каква е разликата. Това е най-тежкото наводнение в историята. Със семейството ми сме разделени. Те са в друг център за евакуирани”, обяснява Цветин Михайлович - пенсионер от Обреновац.


Щетите от наводнението все още се изчисляват. Унищожени са къщи, инфраструктура и хиляди декари посеви. Тепърва предстоят и мащабни акции по разчистване и обеззаразяване на засегнатите райони. Много хора се върнаха по домовете си, за да видят нанесените щети.


Кадри, заснети от бедстващи хора в първите минути след началото на потопа в Обреновац, показват обстановката оттам. От записите се вижда ясно как само за минути водата залива улиците, градския стадион и стотици къщи.