Проектът ще струва 915 милиона долара

Ограда ще пази човечеството от космически боклуци, съобщава онлайн изданието GlobalPost. Това ще струва  915 милиона долара.


Конкурсът за изграждането на „Космическа ограда” е организиран от Военновъздушните сили на САЩ, а със създаването на аерокосмическата система за наблюдение ще се заеме компанията „Локхийд Мартин”.


Причината за проекта е огромното количество космически отпадъци, натрупали се в околоземната орбита. По най-скромни изчисления сега около Земята кръжат половин милион отломки от спътници, степени на ракети и други антропогенни отпадъци. Те се трупат в Космоса от 1957 година насам, когато СССР изстрелва първия си изкуствен спътник. 
Скоростта, с която космическите боклуци кръжат, достига около 27 000 километра в час. Сблъсквайки се помежду си, те се разбиват на по-малки части, които застрашават както пилотираните, така и безпилотните космически операции.


Целта на „Космическа ограда” ще бъде да се предотвратят подобни аварии в Космоса. Новата система от радари със земно базиране, разположена на Маршаловите острови, ще проследява и каталогизира космическите отпадъци. Тя ще замени сегашната система за наблюдение на американските военновъздушни сили от 60-те години на миналия век, която може да проследи само малка част от космическите отпадъци - не повече от 20 000 от 500 000.


Предвижда се „Космическа ограда” да заработи през 2018 година.