Несебър е сред водещите балкански дестинации

Несебър е сред 10-те невероятни места на Балканите, които според сайта "Пулс 24" трябва задължително да се посетят от туристите. Както в известните туристически дестинации по света, така и на Балканския полуостров са скрити райски кътчета, някои от тях създадени от природата, а други от хората, пише БГНЕС. 

 

На първо място в списъка е Бледското езеро в Словения. Блед е разположено в билото на планината, а в средата му се намира и единственият остров в страната. Съвсем близо до брега е замъкът Блед, който е един от най-старите средновековни замъци в Словения.

 

На второ място са Плитвичките езера в Хърватия. Те стават национален парк през 1949 година, а през 1979-а паркът е бил включен в списъка на организацията ЮНЕСКО за световното културно наследство.

 

На трето място е един от най-ценните дарове на природата в Черна гора - полуостров Свети Стефан.

 

Четвърто място е за Метеора в Гърция. Един от най-големите манастирски комплекси в Гърция, прославен с уникално разположените си манастири на върховете на огромни скали. От някогашните 24 манастира в Метеора днес действащи са само седем.

 

На пето място е босненският Мостар - великолепен град, разпрострял се живописно на двата бряга на река Неретва. Най-известната му забележителност е Стари мост, който е под закрилата на ЮНЕСКО и се смята, че е изграден през 16 век. 

 

Шесто място е за Охрид в Македония. Той впечатлява със стария си град и красивите си църкви, с древната крепост на върха на хълма, от която се разкрива невероятна гледка към 34-километровото Охридско езеро.

 

България е на седмо място с черноморския град Несебър, който е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години. През античността градът е наричан Месамбрия, през Средновековието Месемврия, а по-късно - Несебър. За вековната история на Стария Несебър свидетелстват множеството археологически находки.

 

Следва замъкът на граф Дракула в Бран, Румъния. Замъкът е построен през 1212 г. от рицарите на тевтонския орден. Повечето хора вярват, че граф Дракула е живял там, а днес замъкът е превърнат в музей, в който може да се видят всякакви експонати, свързани с румънската култура.

 

На девето място е една от най-важните туристически атракции на албанската ривиера. Град Саранда е разположен на открит морски залив на Йонийско море и се намира на две морски мили от гръцкия остров Корфу. 

 

Класацията завършва със сръбския град Ниш, един от най-старите градове на Балканите, наричан "Портата между Изтока и Запада".