Съмнението на лекарите за заболяването лептоспироза идва от общите симптоми на заболелите

Зараза след наводнението в Добрич. 8 души в града са със съмнение за лептоспироза.Това заболяване е характерно за райони, претърпели бедствия и  наводнения. Всички пациенти са участвали в спасителните и отводнителните дейности в града.


Съмнението на лекарите за заболяването лептоспироза идва от общите симптоми на заболелите.


„Всички започват с втрисане, висока температура 38-39 градуса, силно главоболие, болки по мускули и стави и със сиктирен синдром – пожълтяване на склерите и кожата, обяснява д-р Мими Кателиева, лекар в инфекциозно отделение на МБАЛ-Добрич.


Заразяването може да е станало чрез консумация на  замърсени вода или храна.
„Замърсяванията идват от екстременти на гризачи. Най-често плъхове и мишки. Това е най-честия път. И втората входна врата може да бъде и кожата, която е леко наранена”, обяснява д-р Красимир Николов, управител на МБАЛ-Добрич.


Точно такъв е случаят на Иван, който в нощта на наводнението е бързал да спаси семейството си.


„Живея на „Стоил войвода” 23, зад „Млад техник”, където беше наводнението и понеже нямаше от къде да спася семейството си и газех през водата и те на врата ми, и съм имал рани де факто и за това съм се заразил”, разказва Иван Иванов от Добрич.


Заболяването може много бързо да се усложни, ако не се вземат мерки навреме.


„Засега всеки съмнителен със симптоматика, която напомня за това заболяване се пирема в инфекциозно и се започва ранно лечение с цел да се избегне да не прогресира заболяването и да се развият тежките, усложнени форми”, обяснява д-р Красимир Николов.


Само една жена на 60 години е в по-тежко състояние и е настанена в реанимацията на болницата.


Проби от пациентите са изпратени за изследване в Националния център за изследване на заразните болести.  Резултатите се очакват до дни.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Мария Добрева