Снимка: Thinkstock
Теорията, че цветът може да промени вкуса на храната и напитките не е нова
Всеки ден по света се пият по повече от 2,25 милиарда чаши кафе. Ново проучване показва, че топлата напитка става по-сладка, ако се смени цветът на чашата, предаде БГНЕС.
Сините и прозрачни чаши намаляват горчилката в кафето, без да е необходимо да се добавя допълнително захар. В бяла чаша кафето е по-горчиво, открили учените от университета в австралийския град Баларат и Университета Оксфорд.
В изследването са участвали 36 доброволци, които пили кафе от 3 различни цвят чаши – прозрачни, бели и сини. При един от опитите те е трябвало да направят оценка на интензивността на вкуса на кафето в бяла и в прозрачна чаша. При втори опит било установено, че кафето от бяла чаша не е толкова сладко като кафето от чашите в други цветове. Най-сладко то е в синя чаша.
Според учените хората вероятно свързват кафявия цвят с горчивия вкус, а кафето в бяла чаша изглежда по-кафяво.
Теорията, че цветът може да промени вкуса на храната и напитките не е нова. Изследване от миналата година показва, че червен ягодов мус, сервиран в бяла чиния е 10% по-сладък и 15% по-вкусен, отколкото сервиран в черна чиния.