"Америка е силна, а икономиката на Русия е на пух и прах", заяви американският президент

Барак Обама като Робин Худ. В традиционната си годишна реч за състоянието на съюза, американският президент предложи по-високи данъци за богатите, облекчения за бедните, безплатен колеж и други социални програми. Амбициозна ли е тази програма за оставащите две години на Обама в Белия дом?


„Нямам повече предизборни кампании”, обяви американският президент Барак Обама.
В предпоследната за кариерата си на президент реч, Барак Обама говореше като победител. Нищо, че срещу него стояха предимно републиканци, от началото на месеца те контролират и двете камари на Конгреса.


Окрилен от силните икономически показатели през последните месеци и евтиния бензин, Обама реши да атакува с идеи, за които казва, че ще помогнат на средната класа.


„По принцип това което той иска да направи е да увеличи данъка на богатите хора, на хората с над половин милион доход, които или по скоро хората, които инвестират, правят инвестиции”, заяви финансовият експерт Златан Буюклиев.


С по-високите данъци хазната ще събере повече от 320 милиарда долара за 10 години, с които да плати за други програми, предложени от президента, сред които най-популистките са 2-годишен безплатен колеж и отпускане на данъчен кредит от 500 долара за семействата със средни доходи.


Републиканците, меко казано, не са очаровани. Изглеждат обаче готови да подкрепят президента в борбата му с терористите.


„Тази вечер ще призова Конгреса да покаже на света, че ние сме единни в тази си мисия, като приеме резолюция, разрешаваща употребата на сила срещу „Ислямска държава”, заяви Бакар Обама.


Обама обяви, че страната е близо до енергийна независимост и е номер едно по производство на петрол, газ, както и на енергия от възобновяеми източници, което изглеждаше като натриване на носа на Русия.


„Днес Америка е силна и единна с нашите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах”, каза още Барак Обама.


За републиканците обаче ще бъде трудно да се противопоставят на данъчните облекчения за по-бедните – особено преди изборите за Белия дом през 2016-а.


Президентът се радва на 50% одобрение – най-добрия му рейтинг от година и половина насам. И макар идеите от снощи да се коментират сравнително добре, едва ли много от тях ще станат факт в контролирания от републиканците Конгрес.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ясен Дараков