Според Георги Костов изсичането на горите не е свързано с наводненията в страната

„В момента се довършва много бавно престъпление срещу България без аналог в историята. Аз не знам някога да се е вършело такова нещо в България. В съучастие с всички други, като изключим кмета на Малко Търново, абсолютно всички са съучастници. Става въпрос за мафия, която е стигнала до най-централни места”.

 

Това заяви в студиото на „Здравей, България” математикът проф. Михаил Константинов по повод незаконната сеч в България.


„Става въпрос за едно тотално безобразие, което противоречи на законите и на човешките представи за това как трябва да се отнасяме с природата и природата много бързо ни го връща”, коментира Константинов.


Според него има четири причини за фаталните наводнения в страната: „безобразно управление на водите, сто безстопанствени язовира - присъда на държавата, безконтролна масова сеч, затлачването на реките и строенето на неподходящи места – по поречията на реките и в подножията на язовирите”.


„Не бива да обвиняваме за всички климатични промени горските и горското стопанство и да търсим единствената причина за това какво се случва в България с наводненията, в изсичането на горите, тъй като това не е вярно само по себе си. За 2014 г. в общинската гора в Малко Търново изпълнението на сечта е 147%, тоест, с почти 50% над плануваното. Докато в държавните гори в района, изпълнението е под 90%”, коментира зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов.


Повече по темата гледайте във видеото.