На балотаж един срещу друг се изправят кандидатите на ГЕРБ и ДПС

 

Нажежен до червено ден за размисъл в Сърница. Родопската община ще избира кмет утре. На балотаж един срещу друг се изправят кандидатите на ГЕРБ и ДПС. Макар агитацията да е официално забранена, щабовете впрегнаха всички сили като за последно. 

 

През цялата кампания в Сърница кънтяха обвинения, че някой ще я взема, друг ще я дава, трети ще я поругава, а четвърти ще я брани. 

Още по темата

 

В деня за размисъл политическата агитация беше спряна, но обедната молитва намаз – не. Основното обвинение на опонентите в кампанията беше, че ходжите използват проповедите, за да агитират политически.

 

Религиозната тема е особено чувствителна в Сърница, тъй като преди години градът се прочу печално като средище на радикален ислям. Причината – училище за мюезини с преподаватели от Саудитска арабия.

 

Някогашното ислямско училище в Сърница днес е фитнес център. Една тренировка струва 2 лева. На долния етаж пък е магазин за детски играчки и принадлежности. За някогашното училище напомня само пейзаж от Мека на стената.

 

Исмет е изкарал средното си образование в подобно училище в Момчилград. Може да стане имам. Вместо това обаче завършил журналистика, занимава се с политика и започва частен бизнес в Доспат. И Исмет, и Айше са категорични – политиците злоупотребяват с темата за свои цели.

 

Иначе на избори като на избори. До последно щабовете разменяха обвинения в политически уволнения, заплахи в горското стопанство и пазаруване на гласове. Двата щаба мобилизираха активисти да се дебнат взаимно, а опонентите дори отказваха да се поздравяват на улицата.