Трудните години за българската икономика и за работниците обаче едва ли са свършили

 

Ръст на заплатите в редица сектори очаква бизнесът. Повишението на доходите ще започне от следващата година, сочи международно проучване. 

 

Почти 5% ще е ръстът на заплатите през 2016-а сред компаниите, които произвеждат компоненти за автомобили за европейския пазара. На почти подобен ръст ще се радват и в енергийния сектор. Данните са от проучване на международна компания за индустриални анализи. Други сектори, където може да се очаква чувствително увеличение на доходите са, фармацията, продажбата на бързооборотни стоки и химическата индустрия.  

 

Трудните години за българската икономика, а от там за работниците, едва ли са свършили. Има обаче сектор, в който заради засиленото търсене вече може да се говори за ръст в доходите. Това е производството на автомобилни части у нас. 

 

Средното ниво на увеличение на заплатите за България през 2015 г. е 3,6%, се казва още в изследването. България е на едно от първите места по процентно увеличение заедно със Сърбия и Русия. Съседна Гърция, например, е сред страните с най-нисък ръст на заплатите в процентно изражение.  

 

2015-а е и годината за възстановяване за Югоизточна Европа. Изводът е на експерти по време на четвъртата среща на високо равнище Европейския съюз – Югоизточна Европа. В няколко държави от региона икономическият ръст е около 3% или повече. Това са Албания, Косово, Черна гора и Румъния. Във втората група е България с икономически ръст от около 2%. До нас се нареждат също Босна и Херцеговина.