В някои лечебни заведения в страната се извиваха дълги опашки

Хаос в първия ден на прием с пръстов отпечатък в болниците!

От днес влизането в болница става само с така наречения пръстов идентификатор. Предварително можем да се регистрираме в регионалните здравни каси в страната, само с личната си карта и така да спестим време, ако ни се наложи да влезем в болница.

По темата

В бургаската болница от сутринта до следобед се извиваше опашка.

„Имаше много хора, системата е много бавна, отделно на по-възрастните пациенти не отчита отпечатък”, обясни Цветелина Янева, служител на регистратурата в УМБАЛ- Бургас.

А в Монтана някои пациенти чакаха по около час.

Преди да ни се наложи лечение в болница, можем да се регистрираме с пръстов отпечатък в регионална здравната каса. Интересът обаче не е голям.

„Вече втората регистрация, когато е в лечебното заведение, ако пациентът има първоначална регистрация, става много лесно”, обясни Ваня Станчева от Столичната здравноосигурителна каса.

Още през лятото регистрацията с пръстов отпечатък беше въведена в няколко болници в страната. Още по-отдавна директорите на лечебните заведения в страната са наясно, че системата ще е задължителна за всички. На много места няма проблеми с нея.

„Всеки ще получи лечение, но ако иска да бъде платено лечението му от Здравната каса, трябва да спазва правилата на Касата”, коментира д-р Славчо Близнаков, директор на УМБАЛ „Св. Анна” в София.

От здравното министерство отчитат, че вече над 300 000 души в страната са се регистрирали с пръстов отпечатък. Категорично отказали едва 100 души.

„След разговори с хората от Касата за обяснение, смисъла, възможностите, които дава това нещо на хората, са преосмислили решението си”, заяви здравният министър Петър Москов.

Ако категоричните откази станат много, министърът обеща, че ще търси друго електронно решение.

С течение на времето пръстовият идентификатор ще стане и при ходенето при личния лекар, при лекарите специалисти и при влизането в аптеките.