Освен недоволни родители, има и недоволни учебни заведения

Нови критерии за прием в първи клас. Приоритет се дава на постоянния адрес на децата. Оказва се, че освен недоволни родители, има и недоволни училища. Те дори готвят протести.

Тъй като все още се пише новият проект за прием в първи клас нещата на този етап изглеждат така. Най-много точки ще има за децата, които и по настоящ и по постоянен адрес са на едно и също място. При тези, които няма съвпадение ще получават три точки по-малко.

По темата

Следващите критерии с повече точки са близостта на училището и дали детето е било в предучилищна група там. Ако има много деца за едно училище има допълнителни критерии като местоработата на родителите, дали са без родители, дали имат увреждания или например са от многодетно семейство. Училищата по изкуства обаче се почувстваха ощетени от критериите.

„Откакто разбрах, че мога да танцувам мечтата ми е да стана хореограф”, казва ученичката Рая.

Да учиш и да танцуваш. Тези деца всеки ден сбъдват своята мечта. И още стотици искат да ги последват. Заради новите критерии за прием в първи клас в София, това може да не се случи.

„Досега в първи клас приемахме с проверка на способностите”, коментира директорът на 144-то СУ Величка Николова.

А според първия проект на правилата този прием отпадна.

„Ние ще приемем тук едно 160 деца, които въобще не се интересуват от изкуства, а виждате ли този красив гардероб, който е правен 20 години”, казва директорът на 144-то СУ Величка Николова.

„Всъщност, ако децата имат някакъв талант и кварталното училище не съответства на потребностите на моите деца, това е загуба и ущърб спрямо децата ми и мен самата”, на мнение е Гергана Михайлова – родител и председател на Обществения съвет в 144-то СУ.

Недоволството към критериите има не само гери, но и много други родители. Общината предлага решение - училищата по изкуства да не приемат по общите критерии. Това не успокоява 144-то училище. Готвят протести заедно с още 24 училища, защото юредически можело да се атакува.

От общината успокояват, че не само адресът ще е важен, но и и къде детето е било в предучилищна.

И още - ще има значение колко близо е училището до дома на детето. Защото има райони без нито училище. В район „Студентски” пък има само две училища и над 600 деца. В 55-то миналата година приемат 170 първокласници.

„Факт е, че ние наистина не можем да обхванем всички деца”, казва Таня Иванчева, директор на 55-то СУ.

До две седмици ще бъде представен новият проект.