У нас процентът на деца, които живеят в риск от бедност е близо 44%

Всяко пето дете в богатите страни живее в бедност, сочи доклад на УНИЦЕФ. Недостигът на храна и образование също е широко разпространен проблем според експертите.

По темата

Средно 13% от децата по света нямат достъп до защита и качествена храна. Цифрите сочат, че в САЩ и Великобритания този процент от децата достига дори 20 на сто.

България се намира в дъното на класацията, като след нея се нарежда само Чили. У нас процентът на деца, които живеят в риск от бедност е близо 44%, а 23% от децата от уязвимите групи изобщо не знаят какво е училище и детска градина.

У нас децата, които не са ходили нито на училище, нито на детска градина са близо150 000. Всяка година от образователната система отпадат около 15-16 000. Причините – бедност, ранни бракове и миграция.

Елена живее в столичния квартал „Факултета”. Не работи. След 5-ти клас напуска училище.

Дъщерята на Станка не ходи в държавна детска градина. Тя е безработна, а мъжът й няма трудов договор, затова малката Илиана не е приета в детска градина. Въпреки ниските си доходи обаче семейството иска детето да получи образование.

МОН в момента изработва механизъм, който заедно с МВР, социалното ведомство и общините да успее да насочи всички деца към класните стаи. Оптимистичните прогнози са технологията да заработи до месец юли, въпреки че нейното създаване се чака от години.

Репортер: Ивета Шилигарова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.