Васил Велев пък настоява да се поощрява производителността на труда, а не мързелът

Да отпадне клас прослужено време и да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тази идея срещна подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов, който се срещна с представителите на работодателските организации, съобщи Дарик радио.

По темата

Въпросът да отпадне ли клас прослужено време трябвало на първо време да се реши в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вицепремиерът Валери Симеонов лаконично коментира, че е склонен да подкрепи идеята.

"Лично аз подкрепям това решение и смятам, че то ще намери и подкрепа в Тристранния съвет, тъй като това е един остатък от по-други трудово правни взаимоотношения, от времето на класовите взаимоотношения. Смятам, че е уместно да отпадне този клас, да бъде въведен в заплатата и по този начин да се поизчистят статистиките, свързани с минималната работна заплата. Защото когато се дава минимална работна заплата, не се казва, че към нея има и клас за хората, които имат съответното прослужено време за да го получават", обясни Симеонов.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал поиска да се поощрява производителността на труда, а не мързела. Според него клас прослужено време дискриминира младите служители.

"Не предвиждаме и не предполагаме, и не целим понижаване на доходите като отпадне класът. Ние сме предложили класът да се включи в основната заплата. Всички хора да запазват доходите си такива, каквито са към тази дата и оттам нататък заплатата расте в зависимост от ръста в производителността, в продажбите и т.н.", поясни Велев.

Вицепремиерът допълни, че остава отворен за среща и със синдикатите, като се презастрахова, че конкретен механизъм за определяне на минималната работна заплата не са обсъждали на срещата с работодателските организации.

Източник: dariknews.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.