Световноизвестният астронавт от НАСА Ричард Линехан пред NOVA

Световноизвестният американски астронавт доктор Ричард Линехан пред NOVA. Участникът в четири космически мисии на НАСА е прекарал десетки часове в открития Космос. Той е у нас, за да участва в софийския фестивал на науката. Тази неделя в „Музейко” всички малки страстни любители на междузвездните пътешествия ще могат да се срещнат с него.

ОТ „ФАКУЛТЕТА” ДО НАСА: Как момиче спечели обучение в космически лагер?

„В Съединените щати има едно изискване, което ние наричаме двата процента и 95-те процента. Това означава 2% от жените, най-дребните от тях, и 95% от стандартния размер за мъжете - те би трябвало да са подходящи за совалката и костюмите”, разказва Ричард Линехан.

„По време на първата ми космическа мисия се чудех какво ще е усещането. При совалките излитането е като катастрофа. Ти лежиш по гръб и изведнъж започваш да се тресеш ужасяващо силно. Това продължава две минути, през които не може да правиш нищо друго”, казва още той.

НАСА с нова космическа разходка през погледа на "Хъбъл" (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Много по-лесно е да отидеш в Космоса и да се адаптираш към него, отколкото като се върнеш на Земята. Променя се структурата на окото, често зрението се уврежда. Губи се масата на мускулите. Течностите се губят. Плътността на костите се променя сериозно. Много е важно да тренираш поне по два часа на ден. Приемането на специални хранителки добавки, за да запазиш максимално добре тялото си”, разказва Ричард Линехан.

Вижте Земята от Космоса (360° ВИДЕО)

А хърка ли се в Космоса?

„Отговорът е да! На първата мисия ни казаха - не се притеснявайте, не се хърка в Космоса. Там не се случва. Нашият командир е известен с това, че хърка много. Беше ужасно силно и ни създаваше проблеми в съня. Ние го записахме и го пуснахме на Земята, за да ги убедим, че са сбъркали. Това е вътрешноведомствена тайна, не казвайте, че съм ви казал”, споделя космонавтът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.