За преписвачи дебнат над 10 хиляди квестори

55 000 дванадесетокласници - на изпит по Български език и литература. За втора поредна година матурата ще се проведе на два модула. Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. На вторият модул на зрелостниците се падна стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров.

Последна проверка на камерите и класните стаи преди матурите

За преписвачи ще дебнат над 10 хиляди квестори. Те ще "охраняват" класните стаи, коридорите, и дори санитарните възли.

Срещу опитите за преписване и тази година се включва видеонаблюдението в реално време. Такова ще има във всяка от близо 4200 класни стаи.

Учениците не се явават в своето училище, а в друго, където са разпределени на случаен принцип. Всичко това се прави с цел мерки за сигурност.  

"Спазихме всички изисквания на Министерството на образованието и науката. Нямаше напрежение. Всички зрелостници се явиха в срок, с изключение на двама, които не бяха допуснати заради липса на документи за самоличност. Те ще трябва да се явят на матура на следващата сесия", коментира Вили Стойчева, директор на столичното 18-о СОУ. 

Започнаха "малките матури", големите се готвят за зрелостните изпити

Основното притеснение на зрелостниците беше дали времето ще им е достатъчно за всяка от отделните части на матурата. 

"Прекалено много време се отделя на първи модул, който се решава за много по-малко време от този един час. Съответно за втори модул не стига времето за резюмето и трети модул 2 часа не са достатъчни за проверяване след това какво си написал", коментира ученичката Яница. 

По време на поправителната сесия през септември от просветното министерство са направили подробен анализ на времето за решаване на изпита. Изводите: матурата на модули е довела до по-малко опити за преписвания, твърдят от ведомството - само 11 бяха анулираните работи миналата година. 

Изпитът днес започна в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа, като за зрелостниците със специални образователни потребности той ще бъде 6 часа. Зрелостниците трябваше да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия модул.

В 9 часа беше изтеглен Вариант II за първото национално външно оценяване на седмокласниците по български език и литература от Юлиян Лазаров, репортер от Военен ТВ Канал.

Изпитът започна в 10.00 часа и се състои от два модула. Първият модул е с продължителност 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е 90 минути и в него учениците правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача. За учениците със специални образователни потребности има предвидено допълнително време за работа.

Авторът и творбата за интерпретативното съчинение или есе ще бъдат обявени в 12.00 часа по Българското национално радио. В същото време ще бъде обявен и авторът на текста за преразказ и дидактическата задача за седмокласниците.

Резултатите от националното външно оценяване ще бъдат обявени до 6 юни, а резултатите от държавните зрелостни изпити - до 13 юни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.