„Децата сега трябва да стоят на топло”, коментира д-р Георги Максимов

„Много са факторите, които могат да засегнат здравето на децата, които излязоха от пещерата в Тайланд. На първо място може да се засегнат мозъка и нервната система. Относно белия дроб, симптомите на бронхопневмония са нещо напълно нормално. И това е едно от първите неща, на които трябва да се обърне внимание. Децата сега трябва да стоят на топло”, заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Георги Максимов, лекар към Федерацията по лека атлетика.

„Аз съм убеден, че децата няма да запомнят с лошо тази случка. Напротив, тя ще бъде един добър урок в живота им, който ще ги кали”, добави д-р Георги Максимов, лекар към Федерацията по лека атлетика.

СНИМКИ ОТ СПАСИТЕЛНАТА ОПЕРАЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Припомняме, че след 18 дни в пълна тъмнина всичките 12 ученици и техният треньор бяха изведени живи от пещерата. Операцията обедини усилията на стотици хора, а големите герои в нея бяха водолазите. Те успяха да спасят деца, които никога не се бяха гмуркали и да ги изведат през много тесни наводнени участъци, и то при ниски температури. А един от доброволците плати с живота си, за да им достави кислород в пещерата.

„Тази история е много голяма, за да бъде разказана лесно. Децата са спасени. А днес започнаха да почистват района и постепенно да изваждат всичко от пещерата, което е оставено от хората. Тя трябва да възстанови предишната си природна чистота”, коментира фотографът Райко Матеев.

ЩАСТЛИВА РАЗВРЪЗКА: Спасиха всички деца и треньора им от пещерата в Тайланд (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Действията на експертите, които бяха на място в Тайланд, бяха напълно адекватни. С идването на мусонните дъждове, които очакват да скоро да се изсипят там, обстановката едва ли е щяла да се промени коренно. Водолазите, които са стигнали до децата, са използвали бутилки, които лесно могат да ги свалят под вода. А проблемът на военните е бил, че са използвали бутилки, които се монтират на гърба и не са успели да минат през тесните пространства в пещерата. Затова и англичаните се включиха в спасителната операция, защото те са специалисти в тази област”, коментира за „Здравей, България” пещерният водолаз Алекс Киров.

По думите му действията на треньора на 12-те деца, е действал изключително добре в създалата се ситуация. Той научил децата да намират чиста вода, която да пият и е учил децата да стоят близо един до друг, за да се топлят. И най-важното – научил ги е да медитират и да не се паникьосват.

„Децата бяха в невероятна физическа и психическа форма”, каза още пещерният водолаз Алекс Киров.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.