Предвижда се и скок на пенсиите средно с 5, 7 на сто

Увеличават енергийните помощи за зимния сезон. В бюджета за следващата година правителството залага повече пари за бедните домакинства заради драстичния скок в цената на синьото гориво. По данни на „Евростат” близо 40% от българите не могат да си позволят да отопляват домовете си, а причината е основно финансова.

Петков: С около 100 лева се вдигат енергийните помощи

Ако трябва да сравняваме разходите през зимата и през лятото, статистиката е категорична - традиционно сметките скачат с 20 на сто. Към този разход, трябва да добавим и по-високата цена на природния газ и така сметките ще са големи. За да се справи с проблема, държавата залага буфер от 40 млн. лв. повече за енергийни помощи.

В момента около 200 000 домакинства получават помощи през месеците от ноември до март. Те са средно в размер на около 70 лева. С увеличението на средствата сумата нарастава на 100 лева.

КОЛЕДНИ ДОБАВКИ: Може да има допълнителни пари за пенсионерите

Често зимата се оказва "мисия невъзможна" за 72-годишния Александър от монтанското село Крапчене. Опитът му показва, че всяка година трябва да отделя по три пенсии, за да се снабди с   дърва за печката. За целта се лишава от редица неща. „От пенсията задържаш, задържаш и накрая трябва да купиш. Трябва и за хапчета”, споделя Александър Исаев.

До края на месеца хората в подобно положение могат да подават заявления за енергийни помощи. През следващата година бюджетът ще е с 40 милиона повече.

„Около 100 лева за целия сезон да компенсира по-високите разходи, свързани с увеличение на част от горивата, т.е. 1 кубик допълнително”, обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Предвижда се и скок на пенсиите средно с 5,7 на сто. В същото време обаче стоките продължават да поскъпват със сходен процент, а синдикатите се опасяват, че това ще е удар за най-бедните. Въпреки това оценяват бюджета като рекордно-социален.

„За нас бюджетът за следващата година е по-добър от всички досегашни бюджети, които сме видели в управлението на г-н Борисов.  Максималният осигурителен доход беше повишен на 3000 лева. Това не е самоцелна стъпка, за да накажем младите IT специалисти, както някои каза, а обратно – на тези 135 хил. души, които получават над 2600 лева в момента, да им дадем възможности за повече права. Кой с какво точно е натоварил и дали са увеличени данъците в България предстои да спорим, в това число и с вицепремиера Симеонов”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

БЮДЖЕТ 2019: Как ще се отрази на джоба ни сметката на властта?

И въпреки че държавата залага рекордни приходи, дупката в бюджета остава - около 600 милиона. Това обаче било полезно, твърди финансовият министър.

„Нестандартна е геополитическата ситуация, като думата „нестандартен” е най-меката, която може да се използва. Напрежение по различни оси постоянно възниква. Търговската война, която набира сила между Европа, САЩ и Китай в различни измерения - все неща, които лесно могат да променят възходящата все още тенденция в икономиката на база, на която се градят нашите прогнози за следващите години”, каза финансовият министър Владислав Горанов.  

Добрата новина е, че годината ще завърши на плюс. Реалистично било част от излишъка да отиде за коледни добавки на пенсионерите, категорични са от финансовото ведомство. 

БЮДЖЕТ 2019: По-високи доходи, но и повече удръжки за работещите (ВИДЕО)

ИЗЛИШЪКЪТ В БЮДЖЕТА: За два месеца държавата ще похарчи 2 млрд. лева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.