Причина за рушащите се сгради е проблем с ВиК мрежата

Село се вдига на бунт заради проблеми с ВиК мрежата. Чести аварии рушат улиците и къщите на три квартала на Хърлец. Хората са готови на гражданско неподчинение и се готвят да затворят пътя към АЕЦ „Козлодуй“, ако проблемите им не намерят решение.

"Аварията продължава вече 5-6 месеца. Идват, копаят един ден, тръгват си и казват, че няма авария. После идват и пак копаят. Улицата седи от август месец разбита. Оградата ми падна”, разказа потърпевшият Красимир Димитров.

„Това е една мода в цялото село. Те чакат да има някъде някаква авария и вече на всичките са им спукани къщите”, каза за „Здравей, България" шефър на ВиК Ангел Престойски.

БЛОК НА РАЗЛОМА: Жилищна сграда в Русе се разцепи на две (ВИДЕО)

Хората от трите квартала обаче показаха как потъва цял гараж, как се цепи къща и как водата е подкопала електрически стълб, готов да рухне при първата по-силна буря. На много места в центъра на селото има огромни ровове с дълбочина около 2 метра. Новите изкопи са няколко и опасват три къщи. 

„Още миналата седмица сме информирали нашия застраховател, че има опасност за една от къщите, която се намира на кръстовището. Надяваме се, че собственикът ще бъде овъзмезден за щетите, които ще понесе”, каза още Престойски.

Все пак най-накрая идва почистваща техника. Хората обаче са категорични, че няма да приемат решаване на проблемите "на парче". Реално има готов проект, който обаче трябва да стартира чак през пролетта. А хората не са сигурни, че това ще помогне.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.