Според херпатологът Емилия Вачева опасност има само при децата

Увеличават се сигналите за ухапвания от отровни змии. Междувременно във все повече населени места влечуги, макар и безобидни, стряскат населението.

„Трудно е да се срещне отровна змия в града. В България има два вида отровни змии – пепелянката и усойницата. Пепелянката е разпространена в ниски места на страната, избягва населените места, но има опасност човек да я срещне, докато усойницата е планински вид. Отровните змии са къси змии , достигат до 70 – 80 см, тялото им е много по-дебело и набито, а главата им е с триъгълна форма, с характерна шарка”, коментира херпатологът Емилия Вачева.

Млада жена е в реанимация след ухапване от змия в Кресна

Тя посочи, че през последните десетилетия в България няма смъртни случаи след ухапване на змия, и добави, че ухапването може да бъде опасно единствено за малките деца. „За възрастен човек, ухапването не е смъртоносно. Добре е, когато се случи ухапване, веднага да потърсим медицинска помощ. Симптомите след ухапване, започват да се развиват плавно – получава се гадене, повръщане, замаяност, повръщане и диария. Ако се случи в планината и няма как да се върнем бързо, е добре да звъннем на Планинска спасителна служба. Хората имат време, не е нужно да се тича, защото движението може да разпространи отровата по-бързо в човешкото тяло. Добре е да е седнал, на сянка и да приема вода. Изсмукването на отровата е изключително опасно”, каза Вачева.

Заради горещините: Все повече змии в градовете у нас

Тя напомни, че ухапването е защитна реакция и ако човек види змия, то той трябва да осигури пространство на влечугото да избяга. „Всички случаи от ухапване от змия са след улавяне на самите змии от хората. Ако не ги пипаме, няма как да ни ухапят”, добави Вачева.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase