Добрата новина е, че контролът в НОИ се затяга, смята Петър Ганев

Добрата новина е, че контролът в НОИ се затяга, но дефицитът ще остане, защото той идва от икономиката и демографията. Това каза икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика в ефира на „Събуди се” по повод акцията в Силистра, при която бяха задържани повече от 10 души по разследване на схема за източване на бюджета на Националния осигурителен институт. 

ПЕНСИИ ЗА ПРОДАН: Как е източван НОИ в Силистра?

„Да не влизаме в този мит, че проблемът на пенсионното дело е краденето и фалшивите инвалидни пенсии. Те могат да допринесат до 10-15% от финансовата тежест, не че  е малко, но голямата тежест е демографията, самата система, това, че ние работейки плащаме за пенсиите на хората, които в момента са в пенсионна възраст. Всички, които плащат пък не искат да плащат или да плащат в обща сметка и този конфликт е вечен и води до дотиране на системата”, уточни той.

КОРУПЦИОННА СХЕМА: 10 000 лева за възможно най-високата пенсия (ОБЗОР)

Според него, ако измамата в силистренския НОИ е за стаж и за вноски след 2000 г., това ще бъде огромен проблем, защото означава, че системата може да се манипулира.

„Преди 2000 г. нещата са били на хартия. Наистина тогава е било по-неясно кой колко стаж има и какво е внасял. Възможно е там да има измама със стажа”, добави той.

Ганев обясни, че е най-големите пробойни в системата са при инвалидните пенсии. „От една страна е хубаво, че прокуратурата се активизира, но тя не може да реформира системата. Това трябва да го направят работещите в парламента. Невъзможно е всичко да бъде проверено отначало”, обясни икономистът.

Според него много трудно би се доказала схема за източване на НОИ. „Трудно може един човек да направи всичко”, добави той.

„Необходимо е да се направят такива системи, при които личният принос да е видим. Когато си спестяваш в твоя сметка, няма как да крадеш. Другото е, че дори и да се внася в НОИ, но можеш да провериш кой е внасял и колко, по-трудно стават тези машинации”, смята икономистът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.