По думите на Диян Стаматов това ще се случи след приетите промени в учебната програма

В ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” директорът на 119-то училище в София Диян Стаматов коментира новите закони и правила, които ще бъдат приложени през учебната година.

Красимир Вълчев: Нямаме учителски протест, акцията е политическа

„Ще се използват много по-свободни и интереси подходи за преподаване. Намелена е голяма част от административната тежест в дейността на учителите. Дневниците вече са електронни. Дори някой да се опита да хакне информацията няма да успее, защото тя ще запазва по различни начини. Освен това чрез електронните дневници, родителите по всяко време ще могат да видят оценките на децата си и броят на отсъствията им”, обясни Стаматов.

Започва новата учебна година

Той допълни, че ще има и промени в обучението на учениците в 4-ти и 10-ти клас. „Ще бъде намалена теоретичната част, ще има повече практика. Учебникът не е най-важното средство за преподаване, а е водещ механизъм в класната стая. След завършване на 10-ти клас, учениците ще преминат през задължително Национално външно оценяване по български език и математика. Един от въпросите, на които те ще трябва да отговорят, е как се пише заявление за промяна на оценка или как да се попълни CV. Освен това, децата ще могат да се явят и на два предмета по желание – чужд език и информационни технологии. Ако изкарат хубава оценка, ще получат сертификат ”, каза още Диян Стаматов.

В ефира на предаването директорът коментира и протестът на учителите, който се проведе днес. Преподавателите недоволстват срещу това, че трябва да посещават по домовете ученици, които отсъстват системно от учебните часове. 

„Учителите са тези, които трябва да се опитат да задържат децата в клас. За това, разбира се, са отговорни и родителите. Трябва да има комуникация между двете страни. Миналата година много деца бяха върнати в училище. Вероятната причина за протеста днес е, че някои от преподавателите не са удовлетворени от работата си. Това е доста трудна и неблагодарна професия”, смята той. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.