Експерт от Москва препоръчва да изключим от ежедневната диета храни, които съдържат трансмазнини

Лекари предложиха начин за намаляване на риска от инсулт и коронарни заболявания. Антонина Стародубова, главен диетолог на свободна практика в Московския департамент по здравеопазване, разказа как да намалим риска от инсулт и коронарна болест на сърцето.

Според експерта, за това е необходимо да се изключи от ежедневната ни диета храни, коиновто съдържащи трансмазнини. "Те се намират главно в продукти, съдържащи промишлено обработени, хидрогенирани масла: твърди маргарини, чипс, кифли, бисквити и закуски.", каза експертът в интервю за градската информационна агенция „Москва”.

Кучетата удължават живота на собственика си

Освен това Стародубова препоръча да се ограничи употребата на тлъсто месо и домашни птици, колбаси и пушени меса.

Диетологът отбеляза, че средиземноморската диета помага за понижаване на общия серумен холестерол и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. За да се предпазим от инсулт е добре да ядем повече храни с високо съдържание на ненаситени мастни киселини и омега-3 мастни киселини, както и плодове и зеленчуци. Диетата трябва да включва умерени количества пилешко месо и млечни продукти, а порциите червено месо и сладки да се ограничат.

Следобедният сън през уикенда е полезен за сърцето

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.