На негово място застава министърът на културата

Султанът на Оман Кабус бен Саид е починал късно снощи, предаде Ройтерс. Това съобщиха рано сутринта държавните медии, цитирани от БТА.

Подкрепяният от Запада 79-годишен султан Кабус управляваше арабската държава от Залива, откакто завзе властта с безкръвен преврат през 1970 г. с помощта на бившата колониална сила Великобритания.

Кабус няма деца и не е посочил публично наследник. На негово място ще застане министърът на културата и националното наследство Хайтам бин Тарик Ал Саид. Покойният султан сам е посочил своя наследник в запечатано писмо, което днес е било отворено от властите

Според вестник "Ал Уатан Оман" Хайтам Ал Саид е положил клетва в Съвета на Оман - двукамарния съвещателен орган от парламентарен тип.

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на новия държавен глава на Оман Хайтам бин Тарик Ал Саид по повод кончината на Кабус бин Саид.

Българският президент подчертава, че България и Оман са свързани с традиционно добри приятелски двустранни отношения, принос за развитието на които е имал и султан Кабус бин Саид. "Присъединявайки се към скръбта на народа на Оман, изразявам най-искрено съчувствие за загубата на опечалените от мое име и от името на българския народ", заявява още Радев.

Редактор: