Учениците и повечето от студентите излязоха във ваканация

От днес България е в национална грипна епидемия. Мярката беше въведена заради нарастващата заболеваемост от грип тип „Б” и опасността от коронавирус. Учениците и повечето от студентите излязоха във ваканция, а стотици спортни събития бяха отложени.

Обявиха грипна епидемия и ваканция в цялата страна

През медицинския център на най-голяматa АГ болница у нас всекидневно преминават стотици пациенти. Заради грипната епидемия обаче от днес потокът е силно ограничен. Там, както и в останалите лечебни заведения в страната са преустановени женските и детските консултации, плановите операции и прием. Не се допускат свиждания и профилактични прегледи. 

Прекарала последните няколко дни в болница със 6-месечния си син, Мария е изключително притеснена за здравето му. „Смятам, че трябва да се взимат повече предпазни мерки. Около нас има доста болни хора, които виждам, че не носят маски”, каза Мария.

Как децата да уплътнят грипната ваканция с полезни занимания?

Допълнителната дезинфекция, стриктна хигиена и често проветряване. Тези златни правила са категорични, че спазват в „Майчин дом”. „Всяка пациентка, особено тези от чужбина се разпитва, снема се анамнеза и се пускат изследвания”, обясни Анатолий Дуковски.

Работата в родилната зала продължава по старому. Спешните случаи също не правят изключение. Женските консултации обаче са преустановени. „Това леко изнервя бременните. Насочваме ги към спешното на „Майчин дом”, добави управителят на МЦ „Майчин дом” Мирослав Георгиев.

МОН промени датите на олимпиадите, отложени заради грипната ваканция

Разрастващата се грипна вълна спря и децата от часове. За учениците това е втора грипна ваканция, а най-натоварено ще бъде на седмокласниците и дванайсетокласниците. „Преструктуриране на материала, което означава два урока в един час”, каза директорът на 119 СУ „Алад. Михаил Арнаудов” - София Диян Стаматов.

Ако за училищата ваканцията беше неизбежна, то университетите имаха право на избор. Все пак много от тях решиха да изпълнят препоръката на здравния министър и да затворят врати. В следващите няколко дни аудиториите на Медицинския университет остават празни. Със заповед на ректора учебният процес е преустановен от утре до 15 март.

Как да различим коронавируса от грипа?

Въпреки, че ще трябва да наваксват с материала, част от бъдещите лекари одобриха решението на ръководството. Други обаче не приеха добре новината за грипната ваканция.

„Казаха ни, че спират всички упражнения и лекции. Ще ги пропуснем за цяла седмица. Всичко това е прекалено и смятам, че се преувеличава - особено с коронавируса. Хората трябва да продължат да живеят нормално”, каза студентката от Израел Йолан.

Противоепидемичните мерки остават в сила до сряда включително.